Новини

Чакат 1 млрд. евро от концесионирани инфраструктурни обекти

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-06-25 10:33:00, видяна 160 пъти

Разчетите показват, че концесионираните до момента десет инфраструктурни обекти ще донесат на държавата инвестиции от  около един милиард лева. Това обяви днес министърът на  транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло  Московски на форум за развитието на чуждестранните инвестиции в  транспорта, логистиката и машиностроенето.

Сред концесионираните обекти са двете летища "Варна" и "Бургас", които въпреки трудностите в началото, вече имат  изградени летищни терминали и нови писти, посочи Московски. Той  каза, че се подготвят концесионни процедури за няколко много  важни обекти, които могат да привлекат чуждестранни инвестиции,  като един от тях е летище "София".

По думите на министъра на транспорта за предоставяне на концесия се подготвят и летищата в Пловдив, Русе и Горна  Оряховица, както и пристанищата в Бургас, Видин, Русе и Лом. За предстояща концесия се подготвя и пристанище "Варна", започнали  са подобни процедури и за няколко железопътни гари, обяви  Московски. Възлагаме големи надежди на приватизацията на БДЖ "Товарни превози" - един от ключовите елементи в плана за преструктуриране на железниците, каза министърът. Той посочи, че като част от ЕС страната ни може да се възползва от европейско финансиране в сферата на транспортните коридори.

Общите инвестиции, предвидени до края на програмния период - края на 2014 г., са малко над два милиарда евро, посочи Московски. Той отбеляза, че се търси решение за развитие на инфраструктура, която не може да се възползва от еврофинансиране. Разглеждат се възможностите в този случай да се приложи механизмът на публично-частните партньорства, добави министърът.Сподели:  
Етикети: млрд, чакат, обекти, инфраструктурни, концесионирани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Владо Плацентата е починал

Владо Плацентата е починал преди 11ч. 41мин.
Владимир Стоянов, станал известен като Владо Плацентата е починал. Това се е ... още»
Красавицата Кристин Илиева,... Местан към ВМРО: Махнете... Мъж уби дядо в сливенско село Скандално тържество в детска...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
СФФ: Потапяне

Потапяне е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни...

още...