Новини

Плъхове изяли последния жител на закритото село

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2012-08-23 10:10:00, видяна 8268 пъти

"Тъжно е това, което се случва, тъжно". Така коментира вчерашното решение на Министерски съвет за заличаване от картата на България на село Бостаните Асен Джунински, секретар на община Чупрене, пише в. "Преса".

"Не трябва да се допуска такова нещо - едно село да изчезне", категорична е Елисавета Трифонова от близкото село Върбово. "Ще дойде време, след 30-40 г. хората ще започнат да се връщат в този край. Като се закриват селата, къде ще се върнат?", недоумява 84-годишният Йордан Първанов, който е изживял по-голямата част от живота си на Бостаните.

Макар да се знае, че от 8 г. в китната махала, разделена от пътя за Белоградчик, не живее никой, хората от този край са потресени и виждат лош знак в чисто административния акт за закриване на едно българско село. Бостаните възниква като населено място в началото на 19 в. Основават го хора, които се отделят със семействата си от голямото тогава село Върбово. Било във времето, когато балканското село наброявало 1300 души. Населението на Бостаните е достигало 100 души през 30-те години на миналия век.

В началото на новото столетие Бостаните се прочу като селото с един жител. Йордан Милоин живял сам повече от 10 г. До 2004 г., когато го намират умрял в дома му, без да е ясно от какво е починал. Казват, че трупът му бил наяден от плъхове.

Данните от последното официално преброяване през 2011 г. отчитат, че в Бостаните не живее нито един човек. Решението за изтриването от картата на България е взето светкавично, без дебати и драми. Министерското писмо с указанията е от 17 април, решението на общинския съвет в Чупрене - с дата 9 май, а от вчера Бостаните вече не е село.Сподели:  
Етикети: село, последния, плъхове, жител, изяли, закритото

Коментари


,, "Ще дойде време, след 30-40 г. хората ще започнат да се връщат в този край.'' :/ След толкова време,България няма да я има,а вие мислите че ще се завърне някой ...
0 коментарът е отпреди 9 години
+ 1. След 30-40 години тука ще има друга държава. Циганория или Мангесария....
Ще е построен така мечтания и недостижим комунизъм. Всичко ще е безплатно - ток, вода, транспорт.....Мангите ще са весели, щастливи, безгрижни......
0 коментарът е отпреди 9 години
true story
0 коментарът е отпреди 9 години
Още 22г. такава "демокрация" и още един мандат на днешното правителство, и самата държава я чака същото!
0 коментарът е отпреди 9 години
#4. БОЛШЕВИК Mi kato ne ti haresva upravlenieto znaesh patq za rusiq be begai tam, selqk skapan.

A kolkoto do tova syvsem normalno jiveeli sa 100 choveka 30te godini, ne samo v bylgariq izchezvat sela navsqkyde stava aide bydete malko realisti stiga ste govorili naizust i samo i samo nqkoi da vi e vinoven.
0 коментарът е отпреди 9 години
Alexander Alexandrov. А ти като така наречен Българин, поне се научи да пишеш на кирилица... "ne samo v bylgariq" дори чужденците знаят как се пише, БЪЛГАРИЯ на латинаца правилно.... Ужас неграмотни хора, ми бистри политика. И най лошото прави забележка на човек който е прав. Аз съм потресен !!!
0 коментарът е отпреди 9 години
Не се ядосвай Psychadeluca , това е един доста вкиснат (както казват селяните, влютнат), безмозъчен пачаврен плазмодий с промит мозък, Прости му.
0 коментарът е отпреди 9 години
Аз си мисля - в цял свят: Населението расте главоломно, все повече се строят високи блокове за да има площ за засаждане на растителни култури а ние в България имаме толкова неизползвана земя по селата само защото е село никои не иска да живее там. На Запад да живееш в село е по-добре. Така, че селата трябва да се развиват ама докато няма работ ще е така ;s
0 коментарът е отпреди 9 години
Абе да докарваме китайци и виетнамци в Бостанете
0 коментарът е отпреди 9 години
#8 Западането на селата няма нищо общо с обработването на земята. Фермерите купуват на едро и съвсем спокойно могат да обработват земята на което и да е село без да се интересуват дали има жители или не. Дори бих казал, че колкото повече намалява населението по селата толкова по-лесно е да се изкупува земята, но дали това е хубаво или лошо е трудно да се прецени.
0 коментарът е отпреди 9 години
Докато не забранят със Закон да има прекупвачи на селско-стопанска продукция още много села за съжаление ще изчезнат от картата на Бълга-рия.Селяните работят като роби,а продукцията от разни кретени им се из-купува на безценица....и тогава...
0 коментарът е отпреди 9 години
Мангите ще са весели, щастливи, безгрижни...... това как ще стане след като кой ще им плаща тока като нас ни няма ?
0 коментарът е отпреди 9 години
http://photoenigma.alle.bg/ посетете ни страхотни ретро коли и много др. неща Вече и оригинален акаунт в Вбох7 http://vbox7.com/play:1f4903ecc8 Благодарим ви за вниманието.
0 коментарът е отпреди 9 години
Как мангалите да са щастливи, весели и безгрижни? Без нас? Не става! Освен с унищожаване на природата и естествените ресурси!
0 коментарът е отпреди 9 години
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...