Новини

Без чалга на тазгодишните балове!

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2013-04-21 14:32:00, видяна 164 пъти

Министърът на образованието, младежта и науката Николай Милошев и Регионалните инспекторати по образованието незабавно да излязат с предписания към училищните ръководства тазгодишните абитуриентски балове и изпращания да не се превръщат отново в отблъскващ парад на кича, простотията и вулгарната чалга. За това настояват от Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град".

Просветното министерство е в правото си настоятелно да препоръча на училищните ръководства да не се ангажират за баловете луксозни ресторанти и лъскави чалготеки, в които гвоздеят на програмата непременно е участието на една или друга нашумяла и скъпоплатена силиконова поп-фолк изпълнителка, заявяват майките.

Време е в борбата с чалгата да се обединят усилията както на всички институции, така и на цялото гражданско общество, а и личният пример тук също е от изключително значение, подчертават от родителската организация. През последните години абитуриентските балове, уви, на практика се превърнаха в един от най-сериозните финансови донори за чалга индустрията, но този абсурд не бива повече да продължава - колкото повече уж се добли­жаваме до Европа, тол­кова повече Ориентът ни придърпва към себе си в мазния си ритъм на кюче­ка, констатират с тревога майките.

Най-шокиращото е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на кънтящата отвсякъде чалга в училищните дворове по традиция започват именно от 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато се прекланяме пред делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, обявени от Папа Йоан Павел ІІ за небесни съпокровители на Европа, отбелязват от Сдружението на майките. Какво ли биха си помислили за нашия морал светите солунски братя, ако можеха да видят как преминават абитуриентските балове в днешна България - членка на Евросъюза вече седма година, питат се майките. Ако позволим обаче и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат изцяло под знака и оглушителните звуци на чалгата, това означава, че всички ние носим вина за насаждането сред младото поколение на съмнителната и отблъскваща ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".Сподели:  
Етикети: балове, чалга, тазгодишните

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Борисов: Нека да не тревожим...

Борисов: Нека да не тревожим хората преди празниците преди 18ч. 47мин.
Не рискувам коалицията с това решение за пенсионната система. Дори малко съм ... още»
26-годишен скочи от 8-я етаж на блок... Миков се присмя на Борисов: Заемете... Гласуваха скандалната промяна за... Борисов към Реформаторите: Не са...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Рицарят Ръждивко 3D

Точно след като успява да осъществи мечта на живота си - спечелването на рицарския турнир, Сър...

още...