Новини

От "Шалом" са опасяват от засилващата се ксенофобия в България

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2013-11-19 10:58:00, видяна 96 пъти

Организацията на евреите в България "Шалом" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество. Те отчитат повишена активност при антисемитските атаки и особено в интернет, пишат от организацията в декларация до медиите.

„На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ" в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста. Това е предизвикателство към демократичните сили днес".

Според еврейската организация тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, протестът срещу засилването на ксенофобията и расизма е слаб.

От Шалом ще използват своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили, които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.

Те се надяват, че институциите в България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. „Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната."

Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето, отбеляза еврейската организация.

 Сподели:  
Етикети: опасяват, ксенофобия, Шалом, засилващата

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...