Новини

Ректорът на СУ: Не сме склонни да правим компромис с качеството на студентите

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2016-09-29 08:52:00, видяна 764 пъти

10% от местата в Софийския университет остават незаети тази година. Това каза в сутрешния блок на БНТ ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

Това е процес, който вече трае 15 години. Свързан е със съревнованието между университетите за брой студенти, тъй като броят определя размера на субсидията. Когато демографската криза показа, че този модел е абсурден, държавата тръгна в правилна посока, да ограничава средствата за количество студенти, а да ги увеличава за качество, обясни проф. Герджиков.

Ако няма сериозни изпити за влизане в университетите, качеството съвсем ще бъде занижено. Ние не сме склонни да правим компромис с качеството на студентите, проблемът е, че сме принудени да правим компромис с количеството, подчерта ректорът на Алма Матер.

Демографската криза показа на ректорите, че има нужда от реформа. В последните три години имаме сериозен прогрес – първо със Стратегията за висше образование, а сега и със Закона за висшето образованието, каза още проф. Анастас Герджиков.
 Сподели:  
Етикети: правим, компромис, качеството, Студентите, Ректорът, Склонни

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Патрулка удари кола, глобиха...

Патрулка удари кола, глобиха водача за несъобразено ниска скорост преди 7ч. 56мин.
P { margin-bottom: 0.08in; } Глоба за шофиране с несъобразено ниска скорост ... още»
Километрично задръстване се образува... Ето какво трябва да направите, ако... Трима ограбиха 81-годишна жена КЗП: Сайтове за продажба на...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
NT Live представя: Хеда Габлер

Наскоро омъжена. Погребана жива. Хеда копнее да бъде свободна… Не пропускайте тази съвременна...

още...