Новини

Ректорът на СУ: Не сме склонни да правим компромис с качеството на студентите

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2016-09-29 08:52:00, видяна 686 пъти

10% от местата в Софийския университет остават незаети тази година. Това каза в сутрешния блок на БНТ ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

Това е процес, който вече трае 15 години. Свързан е със съревнованието между университетите за брой студенти, тъй като броят определя размера на субсидията. Когато демографската криза показа, че този модел е абсурден, държавата тръгна в правилна посока, да ограничава средствата за количество студенти, а да ги увеличава за качество, обясни проф. Герджиков.

Ако няма сериозни изпити за влизане в университетите, качеството съвсем ще бъде занижено. Ние не сме склонни да правим компромис с качеството на студентите, проблемът е, че сме принудени да правим компромис с количеството, подчерта ректорът на Алма Матер.

Демографската криза показа на ректорите, че има нужда от реформа. В последните три години имаме сериозен прогрес – първо със Стратегията за висше образование, а сега и със Закона за висшето образованието, каза още проф. Анастас Герджиков.
 Сподели:  
Етикети: правим, компромис, качеството, Студентите, Ректорът, Склонни

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Турция във възторг от...

Турция във възторг от изказване на Борисов преди 21ч. 21мин.
Вчерашната лекция на премиера Бойко Борисов по темата за Западните Балкани ... още»
Съпругата на Иво Христов -... Проговори вторият шофьор в камиона... Добра новина! От 1 декември 2017... Шофьори, започва трети етап на акция...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...