Новини

Стотици язовири продължават да са неизправни

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-03-21 06:18:00, видяна 206 пъти

На фона на очакваното пролетно снеготопене част от язовирите в България продължават да бъдат проблемни. Собствениците на едва 14 от 205 язовира, при които бяха открити нарушения, са изпълнили всички предписания.

Това показва повторна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Резултатите от инспекциите бяха оповестени вчера, пише в. Сега. При предишната проверка, приключила преди около месец, в графата "рискови" се оказаха около 205 водоема. Това обаче не означавало, че всичките са в предаварийно състояние, а че имат някакви неизправности, обясни тогава шефът на дирекция "Язовири" в ДАМТН Йордан Кюмюрджиев, цитиран от БНР. "Наистина зле" били около 30 водоема.

Сега, при повторната проверка, на 129 язовира са поставени кратки срокове за изпълнение на дадените предписания. След това ще бъдат извършени нови проверки, с които да се установи дали пропуските са отстранени. От ДАМТН не посочват какви са сроковете, както и точно за какви нарушения става въпрос. Един от основните проблеми при предишни ревизии бе свързан с неясната собственост на язовирите и размитата отговорност в случай на инцидент. За установените неизпълнени предписания от предходни проверки за 29 собственика е започнала процедура по административнонаказателно производство, съобщават още от ДАМТН. Не се пояснява обаче какви наказания може да бъдат наложени.

За част от собствениците пък все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства. Едва след представянето им "ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове", пишат от агенцията. Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. За други 3 язовира са изпратени документи и за тях е в ход процедура по извеждане от експлоатация.

Състоянието на язовир "Лесура-1" в община Криводол, който беше с разрушен преливник, е същото, каквото и при предишните няколко проверки. Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срок от 72 часа. Тъй като са установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.Сподели:  
Етикети: продължават, стотици, язовири, Неизправни

Коментари


Спокойно, народе! Държавата е в стабилно състояние, както каза бат Боко- в стабилно неизправно състояние бих добавил аз.
0 коментарът е отпреди 11 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Главният секретар на МВР с...

Главният секретар на МВР с подробности за бившия легионер, стрелял по... преди 13ч. 21мин.
35-годишният Иван Пачелиев, който се барикадира в дома си в хасковското село ... още»
Предлагат 17-годишните да шофират... Нова идея: Автосервизите да дават 6... Съдят Принца за убийството на... Разкриха нападателя на жестоко...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Джуманджи: Добре дошли в джунглата

В новото „Джуманджи“ приключение четирима гимназисти откриват стара видео игра, ?oятo ги зacмy?вa в...

още...