Новини

Работодатели към Манолова: Предложения за законодателни промени се обсъждат в тристранка

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-04-21 18:22:00, видяна 72 пъти

Според АИКБ и КРИБ с вчерашното внасяне на предложения за законодателни промени от страна на омбудсмана и на КНСБ се нарушават правилата за водене на социален диалог в България. Това се посочва в позиция на работодателските организации, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според работодателите е безпрецедентно предлагането на изменения в Кодекса на труда, без те да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Българските работодатели изразяват своето абсолютно недоумение и остро възмущение от факта, че една държавна институция погазва по безпрецедентен начин духа на закона и утвърдената в страната практика с това действие, се заявява още в позицията.

От АИКБ и КРИБ смятат, че в България не съществува на практика съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Доказателство за това е, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда, аргументират се от бизнеса.
Според тях оповестената в медиите информация по конкретните разпоредби във внесения вчера пакет предложения за законодателни промени поражда сериозни притеснения, тъй като крие рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и чувствително влошава бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции и стопанска дейност в страната.

От бизнеса смятат, че възможността на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати - може да бъде ползвана за насилствено придобиване на жизнеспособни предприятия, посредством нарочно забавяне на плащания към тях на ключови клиенти.

Преместването на вземанията на работниците на първо място сред привилегированите кредитори заплашва на практика да торпилира устойчивостта на банковата система в България, като едновременно създава условия за злоупотреби посредством съглашателство на работодатели и техни работници и служители и обезстойностяване на гаранциите за отпускане на кредити, смятат още от бизнеса.

Работодателите призовават председателя на 44-то Народно събрание незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото оттегляне и евентуално внасяне по установения ред - след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.Сподели:  
Етикети: Манолова, промени, обсъждат, предложения, работодатели, законодателни, тристранка

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

МВР проверява сигнала за спора...

МВР проверява сигнала за спора с мутрите на паркинг на заведение във... преди 21ч. 13мин.
Преписка е образувана в ОДМВР-Велико Търново във връзка със сигнал, подаден ... още»
Сливенският съд задържа под стража... Чирпанския се предаде сам Израелското правителство отмени... КТ "Подкрепа": Трябва да прекратим...
 
 
рекламирай тук