Новини

Главчев участва в честването по повод 295 годишнината от рождението на Пайсий Хилендарски

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-06-19 21:17:00, видяна 55 пъти

"История славянобългарска" е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи.

Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на "История славянобългарска", съобщи пресцентърът на парламента. Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за изграждане на националното ни достойнство и самочувствие, е отбелязал Димитър Главчев. Той е посочил, че "История славянобългарска" е обръщение към всички българи - и към тези, които обичат своя род, отечество и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си. Тази книжка е преписвана и съхранявана като ценна реликва, е подчертал председателят на Народното събрание.

По думите му в нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за гордост и самочувствие, но и за оптимизъм. От нейните страници с полемична страст Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и прочути по цялата земя, че са се отличавали с доблест и сила.

Много усилия полага Паисий, за да събере историята на българите, но го прави, воден от своя дълг към народа, е заявил Главчев. Той е посочил, че първият възрожденец е определил ценностите на цялата епоха - любов към род и Родина, нравствена чистота и себеотрицание, стремеж към образование и знание, вяра в собствените сили за напредък и самостоятелно развитие. Книгата си Паисий пише "за полза на българския род" и това е най-висшият критерий за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща, допълва председателят на парламента.Сподели:  
Етикети: годишнината, участва, повод, Главчев, честването, рождението, Хилендарски, Пайсий

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Домашни храни бъкани с...

Домашни храни бъкани с консерванти? преди 12ч. 50мин.
Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, произведени по ... още»
Волен Сидеров: Ако от ДПС прочетат... "Търговец" завлече наивница с... Катастрофа в района на алея „Яворов“... Георги Марков: Скандалите засенчиха...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Линия на смъртта

Римейк на оригиналният филм на Джоуел Шумахер. Няколко студенти по медицина, които за много кратък...

още...