Новини

Цачева откри в Плевен Център за безплатна правна помощ

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-07-17 15:01:00, видяна 33 пъти

Министърът на правосъдието Цецка Цачева днес откри в Плевен 10-тия в страната Регионален център за безплатна правна помощ.
Министър Цачева посочи, че Центърът се открива в деня, когато се отбеляза годишнина от Международния ден на правосъдието.

Когато говорим за правосъдие, винаги става дума и за справедливост, подчерта Цачева и перефразира сентенция, според която "да си добър съвсем не е толкова трудно - трудно е да бъдеш справедлив". Министърът допълни, че винаги е имала специално отношение към достъпа до правна помощ, както и че новооткритият център ще дава възможност гражданите в по-уязвимите групи да могат безплатно да получават квалитетна компетентна правна помощ.

Цачева припомни, че първите подобни центрове у нас са стартирали по линия на проекта на Норвежкия механизъм. Целта е една - да имаме по-бързо, по-добро и много справедливо правосъдие, отбеляза министърът на правосъдието.


Успешна работа на Центъра пожелаха и Ралица Негенцова - председател на Висшия адвокатски съвет и председателят на Националното бюро за правна помощ в София Елена Чернева.


Юристите, които ще работят в Центъра ще бъдат подбирани и ще получават за своята работа минимални възнаграждения, осигурени от държавата. Те ще могат да помагат от началото на септември на нуждаещите се хора от уязвими социални групи - семейства, отговарящи на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление, лица - настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, на пострадали от домашно или сексуално насилие, от трафик на хора или от други престъпления.


Предвижда се Центърът да предоставя изнесени консултации и правни съвети в селищата на Плевенския съдебен район.
Гости на откриването бяха областният управител Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, ръководители на съдилища.Сподели:  
Етикети: помощ, център, Плевен, откри, Цачева, безплатна, правна

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
NT Live представя: Хеда Габлер

Наскоро омъжена. Погребана жива. Хеда копнее да бъде свободна… Не пропускайте тази съвременна...

още...