Новини

Незаконна сеч в присъствието на горски служители

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-13 07:46:00, видяна 36 пъти

Горски инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство.

Това се случва преди месец.

„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП, пред БТВ. "Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“.

Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път. Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.

„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.„Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. "Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

Наказание за служителите няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е проблемът. Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „Мазалат“ „нашите служители са били със съвсем друга задача там“. Той обаче не уточнява каква.

Служителят на стопанството, който е избягал по време на проверката – Цветан Цветанов, отрича да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, за да вземе кафе. На въпрос дали е видял незаконната сеч, той отговаря: „Ами значи какво означава незаконна сеч? Просто карах по пътя, може да съм я пропуснал“.

Директорът на ловното стопанство обяснява, че не вижда връзка между секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай дори не са стигнали до него.Според горските инспектори много често подобни случаи се решават в съда. Поради липсата на конкретни доказателства за съучастие на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.Сподели:  
Етикети: служители, незаконна, горски, Присъствието

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Пияни студенти паднали в...

Пияни студенти паднали в язовир Доспат преди 13ч. 38мин.
Спасителен екип извади пияни студенти, паднали от водно колело в яз. Доспат, ... още»
Кола блъсна млада жена на кръстовище... Откриха убит и заровен възрастен мъж... Запорираха имуществото на Иво... Верижна катастрофа около...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Синът на Голямата стъпка 2D

Тийнейджърът Адам предприема смело пътешествие, за да разгадае мистерията около отдавна изгубения си...

още...