Новини

АПИ и пътните фирми се готвят за тежка зима

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-15 20:18:00, видяна 114 пъти

Между 65 и 80 милиона лева е заделила пътната агенция за снегопочистване тази зима. По-голямата сума ще бъде похарчена в случай, че зимата се окаже тежка като миналогодишната, съобщава БТВ.

В Бургаска област, която беше сред най-пострадалите от обилните снегове миналата зима, вече се подготвят за предстоящата. В склада на фирмата, която тази зима ще поддържа автомагистрала „Тракия” в най-проблемния участък от Бургас до Карнобат има сол, допълнителни машини и снегозащитни прегради. Те ще бъдат поставени в нивите, където духа най-силно вятър. Това ще стане след като приключи есенната оран, в края на месеца. Паралелно ще бъде извършено и пилотно залесяване на магистралата.

Екип от млади учени също търси решение за снегонавяванията, които затварят цели пътища. Събират се данни за ветровите потоци, на база на които да се определи видът на защитните съоръжения. Смята се, че растителен пояс би защитил добре северната част на магистрала „Тракия”. Пробно ще бъдат засадени триметрови кипариси до оградата в продължение на 350 метра. Ако има ефект, АПИ ще продължи със залесяването и догодина.

По обходния път от Карнобат за Бургас, който също беше затварян няколко пъти миналата зима, са изрязани всички храсти – за да не образуват преспи на платното при обилен сняг. Надеждите на шофьорите са зимата да се забави.Сподели:  
Етикети: тежка, фирми, зима, пътните

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...