Новини

Румен Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си (снимки)

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-16 18:07:00, видяна 147 пъти

България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си. Поздравявам Ви за куража и отговорността да се заемете с едно такова отговорно начинание, което изисква умението сред редовете на сорс кода да откриеш красотата и вълнението от това, което правиш. Това е заявил президентът Румен Радев на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Софтуерния университет в София, цитиран в съобщение от прессекрeтариата на президента.

Пред студентите от учебното заведение за практическо обучение на програмисти и ИТ специалисти държавният глава е заявил, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните и комуникационните технологии и услуги, които са най-динамично развиващият се сектор на икономиката в днешно време и намират все по-широко приложение в живота. "През последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече отива на 250 процента на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи", е допълнил Румен Радев.

"Вие носите огромна отговорност, защото задавате модел на обществени отношения, както и модел на развитие на ценностите в нашето общество и не само в българското, а изобщо по целия свят. Вие ставате критерий за подрастващите, а това е голяма отговорност, която трябва да отчитате", е казал президентът.

Държавният глава е поздравил ръководството и академичния състав на висшето училище за куража да създадат Софтуерния университет, за таланта да го управляват успешно, както и за подхода им да формират истински професионални разработчици чрез използване на най-търсените технологии и образователни практики. Според Румен Радев конкурентоспособността на България е в знанието и умението за прилагане на иновативните идеи в практиката.

По време на церемонията президентът е дал старт на новата инициатива на учебното заведение за безплатно обучение по програмиране в 37 града в страната. "Подкрепям тази благородна и социална инициатива. Точно в този момент, когато се извършва една гигантска трансформация в целия свят на трудовата заетост на младите хора и изчезват цели професии, тук се намира социалната перспектива младите хора да се насочват в една динамична професия, която определя правилата не само на бизнеса, но и на общественото развитие", е заявил Румен Радев.Сподели:  
Етикети: Румен, образованието, нуждае, курса, специалисти, Радев, квалифицирани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...