Новини

Дупница вече е град на два континента

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-20 12:40:00, видяна 143 пъти

Освен с първия православен параклис и вече готовия паметник на кирилицата, българското присъствие на Южния полюс става все по-значимо. Едни от най-високите върхове на полярния остров Ливингстън носят българските имена Свети Борис, Тангра, Левски и Лясковец, а отскоро една от най-труднодостъпните точки на Антарктида – скалист морски нос на остров Смит, се казва Нова Дупница.

"Той изскача, като видение от океана, тъй като е изграден от непристъпни скали и върхове, които не са и качвани много", разказва проф. Христо Пимпирев.

"Носът е изключително красив, ненаименуван. Това е скален нос, който се намира в югоизточния край на острова", казва още професорът. По думите му българите имаме привилегията да кръщаваме ненаименувани географски обекти, след като сме на Антрактида вече повече от 25 години. На остров Смит има и още български имена на географски обекти – Иван Асен, Великан, Батак и Сухиндол са само част от тях. Идеята за Дупница на няколко континента идва от проф. Рахамин Шекерджийски, който се грижи за здравето на полярните ни експедиции, като разработва имуностимулатори и медикаменти за екипите.

"Това ще бъде нещо вечно", казва той и допълни: "Там трябва да отиват хора от Дупница, които са дали нещо за града, които са развили града. Тогава могат да отидат с експедицията да оставят някакво послание на това красиво място".

Идеята е подкрепена единодушно и от общинския съвет. Изработен е релеф с герба и знамето на града, които вече са на Антарктида. "Те бяха наши посланици на Дупница", казва председателят на общинския съвет в Дупница Емил Гущеров и допълва: "Разбраха на много места по света, че има такъв град в България, което за нас е от изключително значение. Това е едно признание, така че мисля има с какво да се гордеем и ние, защото и ние сме допринесли немалко в историята на България".

На извънредна общинска сесия професор Пимпирев и екипът му бяха наградени с почетния знак на града. Връчен им беше и том с историята на Дупница, който да бъде занесен в капсула на Южния полюс. Жителите на града пък научиха от екипа ни за трансокеанския близнак на Дупница. Пошегуваха се, че завземат света. До началото на 26-ата по ред българска полярна експедиция остават месеци, а кои български имена още бъдат записани в историята, предстои да разберем.Сподели:  
Етикети: Дупница, град, континента

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...