Новини

Почина бившият кмет на Стара Загора и бивш здравен министър д-р Евгений Желев

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-20 18:07:00, видяна 147 пъти

P { margin-bottom: 0.08in; }

При инцидент с трактор днес около 15,30 часа е починал бившият кмет на Стара Загора и бивш здравен министър д-р Евгений Желев. Инцидентът е станал, когато Желев отишъл в ловната хижа в чирпанското село Яздач и решил да се погрижи за овощните дръвчета край нея, като изоре терена с трактор. При неясни обстоятелства тежката машина се обърнала и го затиснала, вследствие на което мъжът починал.

Поклонението и погребението ще бъдат в неделя в Стара Загора.

За трагедията съобщи във Фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров. "Пиша това и ръцете ми треперят.... Днес си отиде един голям Човек - наш кмет, лидер, наш приятел... Д-р Евгений Желев, ти направи много за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората!Направи така, че да останеш в историята на града и направи така, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим!", написа той.

Д-р Желев бе кмет на Стара Загора в продължение на два мандата от 1999 до 2007 година, преди това беше директор на областната болница. От 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г. той беше министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев. Медицинската му специалност бе ортопедия.

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Завършил е Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ. Два мандата е кмет на Стара Загора (16 октомври 1999-26 ноември 2007). От 20 март 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика.

След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г.-27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/ „Коалиция за България“ в 41-вото Народно събрание (14 юли 2009 г.-14 март 2013 г.). През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София.

Бил е член на Висшия съвет на БСП. Член на Националния съвет на АБВ.

Д-р Желев е кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I втора степен“ за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.Сподели:  
Етикети: министър, Кмет, Бившият, почина, Загора, Желев, Евгений, здравен

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...