Новини

Столичната библиотека става на 89 години

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-10-24 09:00:00, видяна 137 пъти

Столичната библиотека /СБ/ навършва 89 години, като за рождена дата на библиотеката се приема 24 октомври 1928 г. Тя е най-голямата публична библиотека в страната, с над 46 хил. читатели, от които половината - млади хора до 28-годишна възраст, с около половин милион заети книги годишно и 550 хил. посетители годишно.

За 10-те месеца на 2017 г. посещенията в електронния каталог, електронните бази данни и електронните книги са над 250 хил., посочват  в съобщение на библиотеката.

От юли 2017 г. из София и покрайнините й пътува единственият в България мобилен библиотечно информационен център - Библиобус. Само за един месец библиобусът е бил в около 20 училища на София, Нови Искър, Люлин, Студентски град, Надежда, Младост, Овча купел. Над 1000 деца и ученици са се записали за читатели на Столична библиотека и са взели за четене около 1200 книги.

Столична библиотека се готви за две големи събития през 2018 г. - годината на българското председателство на Съвета на ЕС с организиране на "ЛитФест Европа на площад "Славейков" и с поредица културни инициативи за 90 годишнината от създаването на Столична библиотека. Онлайн услугите от началото на годината са над хиляда на месец.

Основните приоритети на библиотеката са дигитализация на книжовното наследство и разширяване достъпа до електронните информационни ресурси, създаване на атрактивни арт пространства за привличане нови читателски публики в културната инфраструктура на София. Така и участие в национални образователни кампании за насърчаване на четенето, търсене на модерни креативни формати на общуване с читателите.Сподели:  
Етикети: библиотека

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...