Новини

Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-11-14 18:45:00, видяна 50 пъти

Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек - авторът на тяхната скулптура проф. Георги Чапкънов е поставил и три свободни стола до масата, където в произведението му са се разположили с халби в ръка видните чехи, свързали съдбата си с България.

Скулптурата и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек бяха открити днес на мястото, където преди 133 години е била построена "Пивоварница. Братя Прошекови" /сега площад "Братя Прошек", срещу входа на БНТ/. Събитието е съпътствано от документалната фотоизложба "Българските чехи", проект на БТА и Държавната агенция "Архиви", реализиран с подкрепата на Пощенска банка. Експозицията е на втория етаж на комплекса "Сан Стефано плаза".

Скулптурата е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек. Паметникът е реализиран с помощта на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт" ЕАД и инициативния граждански комитет "Чехи - строители на нова България". Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги /Иржи/ и Богдан /Теодор/ Прошек - забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата, между които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията "Дълбок зимник".

"С тази скулптура създаваме в съвременната градска среда едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София", каза на церемонията Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано пропърти девелопмънт" ЕАД. По думите му, братя Прошек остават завинаги свързани с България. Талантливи и находчиви, с участието и на свои близки, те проектират и реализират много обекти, които придават новия облик на София.

За "Сан Стефано плаза" е чест, че скулптурата е създадена от маестро Георги Чапкънов, изключителен скултптор, морален човек, философ и естет. Благодаря и на целия му екип, каза Караянев.

В словото си - на български език, посланикът на Чехия Душан Щраух благодари на инициаторите и на семейство Прошек. "Радвам се, че след толкова години имената не само на братя Прошек, но и на още много знаменити чехи не са избледнели в паметта на българския народ. След Освобождението много представители на братския, славянски чешки народ, имал късмета да живее по-свободно, макар и в границите на Хабсбургската монархия, помагат всеотдайно за изграждането на нова България - във всички области на обществения живот. Много от тях избират страната ви за своя втора родина", посочи дипломатът.

Той благодари и за изложбата "Българските чехи". По думите му, паметникът на братя Прошек, почитани повече тук, отколкото в Чехия, ще напомня за тяхното дело и за приноса на всички останали чехи към България.

"Сред строителите на съвременна България има много чужденци, но най-знаковите сред тях са братя Прошек - участници и в революционното движение, и в Руско-турската освободителна война, изградили основите на съвременна София, поставили началото на системата на градската памет с инициативата си за паметника на Васил Левски и други мемориали", каза на тържеството заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Георги Чапкънов благодари за голямото внимание, което по думите му, не е за създателите на паметника, а "за тези необикновени, велики хора братя Прошек - изключително благородни, мъдри, инициативни, талантливи и много, много добри, направили толкова много за нашата клета държава".

"Ужасно е, че години наред тяхното дело е било крито. Този знак е най-малкото, което заслужават", добави Чапкънов и благодари за благородството и щедростта на "Сан Стефано пропърти дивелопмънт".

Михаил Груев, директор на Държавната агенция "Архиви", отбеляза, че като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участват в изграждането на нова България, а сред тях централна роля имат братя Прошек.

"Делото на тези стотици хора беше мотивът за изложбата "Българските чехи", която направихме заедно с БТА и фотографа Иво Хаджимишев - като израз и на благодарността ни към тях, какъвто е също паметникът на братя Прошек. Сигурен съм, че той съвсем скоро ще се превърне в едно от знаковите места в София", посочи Груев

Сред гостите на церемонията бяха и посланикът на Германия Херберт Салбер, заместник-посланикът на Словакия Виктор Петрашовски, учени, хора на изкуството и културата.Сподели:  
Етикети: братя, пият, Бирата, Столичани, Прошек

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Организация: Доброволната...

Организация: Доброволната военна служба може да подкопае... преди 23ч. 0мин.
Въвеждането на "доброволна военна служба" при сегашните проблеми може само да ... още»
Християн Гущеров участвал в... Фирма осъди НАП за 3,4 млн. лева Петкова: 90% от оборудването за АЕЦ... Пиян шофьор вкара полицай от...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Пич, къде е баща ти?

Кайл (Оуен Уилсън) и Питър (Ед Хелмс) Рейнолдс са отчуждени братя близнаци, пълни противоположности,...

още...