Новини

Румен Радев: България има амбицията да се утвърди като регионален център на УНИЦЕФ за защита на правата на децата

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-11-20 14:40:00, видяна 74 пъти

България има амбицията да се превърне в регионален център на УНИЦЕФ и да сподели своя опит за защита на правата на децата с държавите от Централна и Източна Европа, е заявил президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Мария Хесус Конде по повод Световния ден на детето, обявен от ООН през 1954 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговора е бил подчертан постигнатият от страната ни напредък по отношение на процеса по деинституционализация на социалните услуги за деца, лишени от родителска грижа, осигуряването на приобщаващо образование, ранното детско развитие, детското правосъдие и други мерки за защита на правата на децата през изминалите десет години.

Мария Хесус Конде е представила новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и Правителството на Република България и е посочила, че през януари 2018 г. ще бъде одобрен план за действие за изпълнение на Програмата.

Обща е била оценката, че информационните технологии, общуването в интернет и социалните мрежи са част от съвременния процес на социализация на децата, но това изисква и адекватно законодателство и ефективно наказателно преследване на хората, които използват интернет за извършването на престъпления срещу деца и младежи.

Дигитализацията е една от важните теми на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и тази тема ще бъде във фокуса на сътрудничеството на страната и УНИЦЕФ, е подчертал държавният глава. Президентската институция подкрепя действията на УНИЦЕФ за изработването на комплексен подход за справяне с проявите на агресия в училище, в който да участват както родителите и учителите, така и самите ученици, е посочил още Румен Радев.

Мария Хесус Конде е отбелязала, че социалните проблеми в едно общество неизбежно се отразяват върху поведението на децата, което налага общи усилия от страна на цялата образователна общност - институции, родители и ученици, както и неправителствените организации.
 Сподели:  
Етикети: защита, център, децата, правата, Румен, утвърди, Радев, УНИЦЕФ, Регионален, Амбицията

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...