Новини

България пое председателството на Съвета на ЕС по заетост и социалната политика

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2017-12-07 18:06:00, видяна 58 пъти

Министър Бисер Петков прие ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз по заетост и социалната политика.

Българският министър на труда и социалната политика прие поста от естонските си колеги Кая Ива и Евгени Осиновски по време на последното за естонското председателство заседание на Съвета, което се проведе днес в Брюксел, Белгия, съобщиха от пресцентъра на МТСП. По време на заседанието министър Петков представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалната политика. Усилията на България ще са насочени към развитието на ефективни инструменти за засилване на социалното измерение на Европейския съюз и за подобряване на живота на хората в краткосрочен и средносрочен план, подчерта той.

По време на председателството на Съвета на ЕС ще надградим дебата за бъдещето на труда в контекста на негативните демографски тенденции и влиянието на технологиите на пазара на труда. Ще потърсим възможности за продължаване на подкрепата от Европейския социален фонд след края на настоящия програмен период 2014-2020 година, каза министър Петков. Той подчерта, че Българското председателство ще постави акцент върху концепцията за ранно детско развитие като инструмент за създаване на интегрирани политики за подкрепа на семействата и благосъстоянието на децата от най-ранна детска възраст. Приоритет на Българското председателство ще са и политиките за интегрирането на хората с увреждания като пълноправни членове на обществото, каза министър Петков.

В изказването си в рамките на дебатите по Европейския семестър той подчерта, че е необходимо да се положат усилия за гарантиране на устойчивостта на системите за социална сигурност за всички работници, включително за самостоятелно заетите и за включващите се в нови форми на заетост. Благоприятната икономическа обстановка следва да се използва за подобряване на достъпа до заетост на хората в неравностойно положение, както и за подобряване на достъпа до образование, обучение и придобиване на търсените умения на пазара на труда, каза министър Петков.

По време на днешното си заседание Съветът на ЕС прие общ подход по директивата за осигуряване на достъпност за продукти и услуги за хора с увреждания. По предложението за промяна в Регламент 883/2004 за координацията на системите за социална сигурност беше постигнат частичен общ подход по две глави – за обезщетенията за дългосрочна грижа и за семейните обезщетения.Сподели:  
Етикети: Съвета, социалната, политика, заетост, председателството

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...