Новини

Искрен Веселинов: Против съм да се руши стереотипа, че мъжът и жената са бащата и майката

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-01-04 08:32:00, видяна 114 пъти

В Истанбулската конвенция има безспорни неща, но нас ни притеснява небрежно въведената дефиниция за пол, социален пол и изискването за грижа да бъдат разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в обществото. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Ако едно общество реши, че някой е жена, той става жена, ако реши, че е мъж, той е мъж – така ли излиза? Има нужда от отправни точки, които крепят обществото такова. Крайният либерализъм се стреми всичко нормално да го представи като ненормално, а всичко аморално като нормално. Не искам да им даваме възможност да развяват и Истанбулската конвенция като знаме, заяви Веселинов.

Ако говорим за стереотипа, че жената трябва да стои в кухнята, аз съм съгласен, че този стереотип трябва да бъде разрушен, съм против разрушаването на стереотипа, че мъжът и жената са бащата и майката в едно семейство, посочи депутатът. Модерният свят стана толкова модерен, че е антихуманен, добави той.

Според журналиста и съосновател на Българския хелзинкски комитет Юлиана Методиева темата не е третият пол. Темата е насилието срещу жените, което конвенцията настоява да бъде инкриминирано, за да може да бъде разследвано адекватно и да бъде наказан насилникът. В момента жените, които са жертва на насилие, се страхуват да подават сигнали, заяви тя.

По думите й защитата от насилието включава и участниците в еднополови бракове.

Сподели:  
Етикети: Бащата, Против, Майката, Жената, мъжът, руши, Веселинов, Искрен, стереотипа

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Съдят Принца за убийството на...

Съдят Принца за убийството на готвача му преди 9ч. 25мин.
Бургаската окръжна прокуратура предаде на съд Кирил Христов с прякор Принца. ... още»
Главният секретар на МВР с... Разкриха нападателя на жестоко... Предлагат 17-годишните да шофират... Български гледачки са карани да...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
NT Live представя: Хеда Габлер

Наскоро омъжена. Погребана жива. Хеда копнее да бъде свободна… Не пропускайте тази съвременна...

още...