Новини

С историческа възстановка в Троян бяха отбелязани 140 години от битката за Троянския проход

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-01-07 15:44:00, видяна 87 пъти

С историческа възстановка в Троян бяха отбелязани 140 години от битката за Троянския проход, след която градът окончателно е освободен.

Доброволци от националното дружество "Традиция" представиха пред Музея на занаятите събития от лятото на 1877 г. и от началото на 1878 година. Сраженията за прохода продължават от 3 до 7 януари. В тях участват руски отряд, ръководен от ген. Павел Карцов, четници от Троянско, монаси от Троянския манастир, местни жители. След пет денонощия турските позиции са превзети.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на ген. Павел Карцов в Троян, паметника на загиналите руски воини в с. Балканец и пред Карцовия бук на Беклемето, където са се водили най-ожесточените битки. Почитта си към участниците в събитията изразиха стотици граждани.

Кметът на община Троян Донка Михайлова посочи, че този ден е едно напомняне за всички троянци и всички българи, че свободата не е дадена даром. Отбелязвайки този ден, ние започваме тържествата за 150-годишнината от обявяването на Троян за град, каза Михайлова, цитирана от БТА.Сподели:  
Етикети: битката, бяха, Троян, Историческа, Троянския, проход, възстановка, отбелязани

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...