Новини

Пазарджик отбелязва 140 години от Освобождението на града

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-01-09 14:48:00, видяна 80 пъти

Пазарджик отбелязва 140 години от Освобождението на града с поредица прояви.

Това съобщи днес по време на пресконференция кметът Тодор Попов, цитиран от БТА.

Събитията се организират от Общината в партньорство с Регионален исторически музей, Младежки дом и читалище "Христо Ботев" в града.

Акцент в програмата ще бъде изложбата "За свободата на Отечеството". Сбирката ще бъде открита на 10 януари в музея.

Експозицията съдържа оригинални фотографии, лични документи, въоръжение, възпоменателни отличия на участниците в българското опълчение от Пазарджишкия регион, сражавали се за освобождението на България и оригинални документи на първите строители на освободения град.

За първи път в Пазарджик ще бъдат показани копията на бойните знамена - светини на Българското опълчение - Самарско знаме и знамето на Четвърта опълченска дружина, известно като Горнооряховското знаме.

Кулминацията на честванията е на 14 януари, когато военните части, водени от генерал Николай Брок през 1878 г. освобождават тогавашния Татар- Пазарджик. Тържествата започват в църквата "Св. Богородица" с благодарствен молебен, след което литийно шествие ще се отправи от храма до паметната плоча на ген. Брок.По-късно ще има поклонение и полагане на цветя пред братската могила и мемориалите на героите от национално- освободителните борби. Празничният концерт по повод Освобождението на града ще бъде в театър "К. Величков" с участието на Илия Ангелов и ансамбъл "Пазарджик". По повод годишнината Историческия музей и Художествена галерия "Станислав Доспевски" в неделя организират и ден на отворените врати.

Тържествата завършват на 15 януари с открит урок по родолюбие в Регионалния исторически музей.Сподели:  
Етикети: Пазарджик, града, отбелязва, Освобождението

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...