Новини

Ева Майдел: Средната възраст на учителите у нас е 50 години, трябва да работим за привличане на млади учители  

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-01-25 13:47:00, видяна 59 пъти

"Средната възраст на учителите в България е 50 години, което ни изправя пред все по-остър недостиг всяка следваща година. Затова мерките за привличане на млади хора в учителската професия трябва да са приоритетни. Представеният днес в европарламента проект от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е стъпка в тази посока и беше подкрепен от ключови евродепутати в сферата на образованието от Белгия, Ирландия, Румъния и Чехия.", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която бе домакин на специална тематична среща в Европарламента в Брюксел между евродепутати и министър Вълчев и заместник-министър Деница Сачева.
 

Министър Вълчев и фондация „Заедно в час“ представиха общия пилотен проект "Нов път за нови таланти в обучението",  финансиран по Програма "Еразъм". Той е насочен към привличането и обучаването на младежи за учителската професия и е в партньорство с организации в Австрия, Румъния, Латвия и баския регион в Испания. Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", и Нели Колева, координатор на пилотния проект, поясниха, че той има за цел да обучи над 560 учители в следващите пет години.
 
На срещата в Европейския парламент присъстваха евродепутати, които работят активно в сферата на образованието и младежките политики - българските представители Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Филиз Хюсменова (ДПС/АЛДЕ), Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП), Георги Пирински (БСП/СиД) и техни колеги от Ирландия - Шон Кели (ЕНП), Белгия - Том Ванденкенделаре (ЕНП), Румъния – Емилиан Павел (СиД), Чехия– Томас Здечовски (ЕНП).
 
„Най-голямото предизвикателство пред системата на българското образование в момента е недостигът на учители и необходимостта да отговорим на нуждите на децата от най-уязвимите групи. Утрешните инвестиции в добро образование започват с днешната инвестиция в българските учители.“ заяви министър Вълчев по време на срещата.

„Проектът е първият по рода си в европейски мащаб, който категорично доказва, че всички печелят, когато професионалисти от различни сфери с висока мотивация се влеят в учителската професия. Печелят учениците, които получават достъп до мотивирани преподаватели. Печелят училищните колективи, които получават нов заряд и възможност да споделят опит. Печели цялата образователна система, която привлича най-подготвените.“ коментира Евгения Пеева от Заедно в час
 
Тематичната срещата е част от приоритетната работа на българския евродепутат Ева Майдел. Тя бе докладчик за групата на ЕНП по плана на Еврокомисията за нови умения 2030. Майдел също така е организатор и патрон на редица проекти в България, насърчаващи осъвременяването на образователната система и съ-инициатор на обединението „Образование България 2030”, Визията на обединението е до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България.Сподели:  
Етикети: работим, възраст, учители, средната, Учителите, привличане, Майдел

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Съдят Принца за убийството на...

Съдят Принца за убийството на готвача му преди 9ч. 18мин.
Бургаската окръжна прокуратура предаде на съд Кирил Христов с прякор Принца. ... още»
Главният секретар на МВР с... Разкриха нападателя на жестоко... Предлагат 17-годишните да шофират... Български гледачки са карани да...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Черната пантера

Черната пантера проследява историята на Т‘Чала, който, след смъртта на баща си - краля на Уаканда,...

още...