Новини

В Разград бе отворена капсула на времето, положена преди 43 години

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-08 16:24:00, видяна 71 пъти

Капсула с послание към поколенията, поставена в бутилка през 1975 година, беше извадена в Разград. Завещанието, което е положено преди 43 години в стената на бившата шивашка фабрика "Хърсате", беше отворено от областния управител Гюнай Хюсмен.

Той бе поканен лично от новия собственик на сградата - предприемачът Бойко Обретенов, който превръща неизползваемата през последните години постройка в центъра на Разград в жилищен блок. Обретенов обясни, че мястото, откъдето бе извадена капсулата, е открито от работници при извършване на ремонтни дейности, предаде БТА.

Посланието е оставено по повод 25-годишнината на шивашката фабрика, тогава под името ДПП "Васил Коларов", поясни 75-годишния Иван Тодоров, зазидал бутилката, който също присъства на събитието. Той посочи, че през 1975 г. работел в предприятието като началник производство, бил и председател на профсъюзната организация.

"Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век", гласи обръщението в текста от преди 43 години. "Днес, първи август 1975 г. ние празнуваме 25-годишния юбилей на нашето предприятие. В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!...Сега е твоят ред! Бъди щастливо поколение, и на добър час!", се казва още в завета към поколенията.

След прочитането на посланието областният управител коментира, че това е живата история и според него повече хора трябва да прочетат този завет и да се вслушат в гласа на предците.

Предприемачът Бойко Обретенов обяви, че свитъкът със "Завета на поколенията" ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград.Сподели:  
Етикети: Разград, времето, отворена, капсула, положена

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...