Новини

Осъдиха телефонни измамници, прибрали 76 хиляди лева от възрастна жена

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-12 14:20:00, видяна 67 пъти

Обвиняем за телефонната измама за 76 000 лева с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съучастникът му излиза на свобода с парична гаранция от 10 000 лева с определение на Търговищкия окръжен съд. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.

22-годишният Силвестър П. - един от тримата обвиняеми, които успяха да измамят по телефона жена от Търговище със сумата от 76 000 лева, остава в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Търговищкия окръжен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция.

Съучастникът му в престъплението – 21-годишният Йордан П., излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева, след като въззивната инстанция отмени определението на Търговищкия районен съд, с което му е била наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. И двамата обвиняеми в престъплението по член 210, ал. 1, т. 1 и 5 от НК – измама в големи размери, при която деецът се е представил за длъжностно лице, са от великотърновското село Камен.

На третия в схемата – непълнолетния Никола Р. от Търговище, който отишъл да прибере пакета с парите, оставени от въведената в заблуждение жена, Окръжният съд в Търговище измени мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Надзор на родителя“ на 29 януари тази година.

Районната прокуратура в Търговище привлече 16-годишния ученик Никола Р. като обвиняем на 20 януари тази година. Съучастниците в телефонната измама, извършена на 19 януари тази година, Силвестър П. и Йордан П. са привлечени към наказателна отговорност на 3 февруари.

Силвестър се обадил по телефона на нарочената за жертва жена от Търговище и се представил за служител на криминална полиция. Убедил я да съдейства да бъдат задържани опасни телефонни измамници. По-късно в ролята на измамник се обадил Йордан.

Той затвърдил заблуждението, в което била въведена 66-годишната жена, че наистина съдейства на полицията.
Жената изтеглила наличните си 76 000 лева от банка и по указанията на мнимия полицай оставила пакета с парите в храсти.
Действията й били наблюдавани от истински полицейски служители. Те засекли 16-годишния Никола, който дошъл да прибере парите. След преследване момчето било задържано. Пред разследващите то развило версията, че било заплашено да участва в телефонната измама.Сподели:  
Етикети: Осъдиха, лева, хиляди, измамници, телефонни, възрастна, прибрали

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...