Новини

Психолог: Родителите все по-малко признават авторитети, а децата имат нужда от повече стимули

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-13 08:11:00, видяна 59 пъти

P { margin-bottom: 0.08in; }

От такива случаи, като този в Плевен и Бургас не трябва да правим обобщение за всички детски градини в страната. За всичко има причина и следствие. Да не се оправдаваме, че има прегряване. Това означава, че човек е твърде дълго на даден пост. Това каза бившият образователен министър проф. Тодор Танев в ефира на БТВ.

Психологът Александра Петрова коментира последните случаи на агресия срещу деца така: „Постоянно се срещам с такъв тип насилие. В днешно време родителите са много по-различни. Родителите все по-малко признават авторитети и търсят варианти. Децата имат много информация от различни места. Те имат нужда от повече стимули. Всички трябва да са заедно - родители, учители и деца и да работят в съвместно“.

По думите на проф. Танев част от проблемите се дължат на това, че в последните години е занижен стандартът по подбор на пероснала. „От 7 години нататък учителят вече не е безспорен авторитет. Да налагаш контрол с плесници - е престъпление. Педагогът на деца до 7 години трябва да не прави разлика между собствените си деца и поверените му“, подчерта Танев. „Не трябва да се натяква на децата, а да се ръководят. Оттук нататък не трябва само да констатираме, а да се вземат мерки. Трябва да се действа на всички нива в системата“, допълни Танев.

По отношение на инсталиране на системи за видеонаблюдение, бившият просветен министър каза: „Не може една и съща мярка да се прилага навсякъде. Всяка детска градина е различна от останалите. 99% от учителския персонал ще се възпротивят, защото си гледат работата добре“.

„Въпреки това за учителите може да е полезно да видят отстрани как се справят“, добави психологът.


 


 Сподели:  
Етикети: децата, нужда, имат, Помалко, Родителите, Психолог, признават, стимули, авторитети

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...