Новини

България участва в министерската среща на страните-участнички в Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ в Кувейт

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-13 17:21:00, видяна 33 пъти

"Успехът на Глобалната коалиция показва ефективността на общите ни усилия" заяви заместник-министър Тодор Стоянов на провеждащата се днес в Кувейт министерска конференция на страните-участнички в Глобалната коалиция за борба с т.нар. "Ислямска държава", съобщи Пресцентърът на Министерството на външните работи.

По време на конференцията участниците очертаха насоки и принципи за консолидиране и гарантиране на постигнатия от Коалицията успех за освобождаване на Ирак и Сирия от контрола на ИДИЛ. Обсъдени бяха визии за недопускане на повторно активиране на ИДИЛ в Ирак и Сирия, и начини за подкрепа на процесите на стабилизиране, реинтеграция и възстановяване. Общо бе разбирането, че работата на Коалицията не е свършена и са необходими решителни, последователни и координирани усилия за пълен разгром на ИДИЛ.

В своето изказване заместник-министър Тодор Стоянов изтъкна ефективността на съвместните усилия, благодарение на които днес Даеш губи територии. Акцентира върху значението на координираните и взаимно допълващи се действия на участниците в Коалицията.

В допълнение към усилията на правителствата на Ирак и Сирия, носещи основна отговорност за сигурността на своите държави, подчерта необходимостта от решителна и всеобхватна подкрепа на международната общност за стабилизиране и възстановяване на освободени области. Необходими са ефективни политически, социални и икономически мерки за стабилизиране на Ирак, за да може страната да продължи процеса на политическо помирение и икономическо развитие.

По отношение на Сирия изтъкна необходимостта от по-нататъшни усилия на международната общност за постигане на надежден политически процес, в рамките на Женевския формат, основан на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.
Коалицията има общо 75 участници, включващи държави и международни организации като ЕС и НАТО.Сподели:  
Етикети: участва, Коалиция, борба, глобалната, Кувейт, Министерската, ИДИЛ, странитеучастнички

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Съдят Принца за убийството на...

Съдят Принца за убийството на готвача му преди 9ч. 20мин.
Бургаската окръжна прокуратура предаде на съд Кирил Христов с прякор Принца. ... още»
Главният секретар на МВР с... Разкриха нападателя на жестоко... Предлагат 17-годишните да шофират... Български гледачки са карани да...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Принцесата на покера

Принцесата на покера е базиран на действителната история на Моли Блум (Джесика Частейн) – млада,...

още...