Новини

Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина?

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-14 10:21:00, видяна 226 пъти

Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а дали въобще да внасяме работници, след като заплатата ни е най-ниска в ЕС, след като имаме лоши условия на труд и най-голямо неравенство в България. Това каза в сутрешния блок на БНТ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според нея първо тези проблеми трябва да се коригират, а след това да се дискутира темата за внос на работници. Проблемът с липсата на работна ръка го усещат всички - дори и синдикатите няма да поставят под съмнение съществуването му. Дискусията и напрежението се пораждат от начините, по които да се реши проблемът, обясни пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Проблемът е разнолик. Тук не става дума просто ей така да хванем някаква орда от източни работници и да ги докараме тук. Тук става дума за висококвалифицирани работници, каза Теодор Дечев от Асоциаицията на индустриалния капитал в България.

Имаме такива висококвалифицирани работници, но дефицитът е много голям, допълни Дечев.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обаче оспори мнението му, като обясни, че няма данни за това, че има драматичен дефицит на кадри в страната. Ако погледнем данните на Агенцията по заетостта ще видим, че последните месеци свободните работни места се колебаят между 10 и 12 хиляди, обясни тя. Григорова допълни, че около 80% от тях се заемат още в първия месец, в който са обявени. Няма база да се твърди, че има дефицит, категорична беше тя.

Не един милион, повече от един милион българи се изнесоха от страната. Те ако са достатъчно мотивирани със заплащане, със социална инфраструктура - детски градини, училища, болници, вместо да отваряме такива и да правим средата по-благоприятна, за да могат хората да се преместят, когато преценят, че това е икономически изгодно за тях, то тогава можем да говорим за това, че са консервативни. В момента такива условия няма, заяви още Ваня Григорова.Сподели:  
Етикети: Работници, внася, Бизнесът

Коментари


Интересно ми е, дали ако нашите работодатели започнат да дават заплати съобразени със съвременните изисквания за нормален живот, ще изпитват дефицит на висококвалифицирани работници? Мисля, че ако сложат на масата половината от заплатата на един немски работник, ще има големи опашки за назначаване, а не "недостиг".
1 коментарът е отпреди 11 месеци
за 30 години , олигарсите в българия , си постигнаха целта , знайте нищо слу4аино не става в тази държава
1 коментарът е отпреди 11 месеци
Ще си внесе бизнеса работници от чужбина, ама някой друг път...! Кой ще е тоя чужд работник, който ще дойде в България на заплата 600-700 лева? С тия пари, евентуално може да плаща мизерна квартира и да се храни някак си. Ами, какво ще изпрати на семейството си или ще може да спести? Едно нищо...!
Каквото и да говорят или искат някои работодатели, без заплати от 1500-2000 лева, няма да привлекат работници от чужбина. Всъщност, за 1500 или 2000 лева и българите ще си стоят в България...!
1 коментарът е отпреди 11 месеци
хмм т'ва да не са домати, чушки. предлагаш еди какво си пък ако им харесва на чужденците нека идват. всеки има право да работи.
1 коментарът е отпреди 11 месеци
Кой нормален човек откъдето и да е, ще работи на тия алчни и извратени свине, българските чорбаджии, за жълти стотинки?
1 коментарът е отпреди 11 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...