Новини

Емил Радев разкри как се пази границата ни с Турция

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-14 12:49:00, видяна 71 пъти

Евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев разказа пред Novini.bg какво видяха представителите на комисията на Европейския парламент по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на границата ни с Турция.

„Вчера посетихме ГКПП „Капитан Андреево“, тристранният международен център между България, Турция и Гърция, който също се намира на пункта. Посетихме зелената граница, преградното съоръжение. Видяха се как се извършват всички проверки - процедурите при влизане и излизане от страната, паспортният контрол, проверките за нелегално преминаващи мигранти, как се извършват проверките с газ анализатор, със системата „туптящо сърце“, с рентгените. Запознахме се и с работата на офицерите от Фронтекс, които са разположени по българо-турската граница, мерките за борба с кражбите на коли, фалшивите документи и разбира се, главно с всички мерки, които България предприема, за да предотврати нелегалното преминаване на мигранти през външната европейска граница. Посетихме в края на деня и центърът за временно настаняване в град Любимец. Зададоха се много въпроси. Мисията успя да получи пълна представа какво се случва по българо-турската граница“, разкри Радев.

Относно това дали все още има голяма опасност от бежанска вълна, Радев заяви, че това може да се случи винаги, докато има конфликти в Сирия и в Ирак. „Виждаме, че там има нова ескалация на напрежение, намесиха се турски военни сили. Винаги има опасност за по-мащабни военни действия – да тръгнат големи групи бежанци към Европа, защото Европа е безопасното място.
Но виждаме, че в последната година рязко намаля броят на мигрантите и кандидатите за убежище, които минават или се опитват да минат българо – турската граница.
За съжаление не такава е ситуацията през Средиземноморието. Там има постоянен мигрантски натиск. В някои месеци се увеличават опитите да се достигне до Европейския бряг през Средиземно море. Много трудно там се овладяват миграционните потоци. Ситуацията в Либия е много непредвидима. На практика там няма единна държава, която да спре мигрантските потоци. Европейският съюз си партнира с други държави като мерките, които се взимат са недостатъчни, за да се спре огромният поток на мигранти през Средиземно море“, заяви Радев.

Евродепутатът коментира и безпрецедентната за България акция за продажба на търг на 72 кучета, иззети в полза на държавата от нелегалния кучкарник в село Звездица. Кучетата са иззети във връзка с наказателно дело срещу техния собственик, който се занимаваше с незаконен трафик на животни. Създаденият от него нелегален кучкарник в Звездица бе разбит през месец май миналата година. Основна роля за разбиването на кучкарника имаше именно Емил Радев. „Писах на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и на директора на Агенцията по храните по темата. Ще имаме утре среща, за да обсъдим този въпрос. За съжаление законодателството в момента е такова, че когато тези животни са предадени на НАП, тя процедира по общите правила. Няма изрично законодателство, където да могат на практика да бъдат оставени тези животни. Трябва да се помисли за промяна на законодателството. България трябва да приеме наистина модерното европейско законодателство, такова, каквото е например във Франция. Там има възможност държавата да дарява такива животни на организации, които се грижат за тях, включват ги в програми за болни деца, хора с увреждания, социализират животните. Не може в един момент държавата да ги продава на търг като недвижими вещи след като ги е оставила за 10 месеца на фондация Лъки Хънт. Нека наистина да помислим как може да излезем от тази ситуация и да покажем, че сме европейци и по отношение на хората и по отношение на животните.

Радев коментира и Истанбулската конвенция: „Ще се изкажа като юрист. Запознат съм много добре с този документ. 45 държави от Съвета на Европа са подписали този документ, 28 са я ратифицирали и за първи път в България има дискусии за трети пол и дали се налагат някакви други нетипични отношения за държавата ни. Аз като юрист мога да заявя, че Конвенцията е насочена единствено и само за предотвратяване насилието над жени, над деца, дискриминацията. С нея не може в нашето законодателство да се въведе третият пол, гей браковете. Дебатът по нея обаче се направи така, за да се засилят страховете на нашето общество. Трябва да се произнесе и Конституционният съд, който да каже, че няма възможност за налагане на нови категории в нашето общество. Аз съм уверен, че с една декларация, както са направили 4 държави, включително и Полша, в която се казва, че за целите на Конвенцията определенията за брак, пол, съвместно съжителство се ползват само тези, които са залегнали в българската Конституция, за да дадем ясна гаранция на обществото, че никакви нетипични за семейното право отношения няма да се въвеждат в България. Истанбулската конвенция е важна, защото статистиката наистина е страшна не само за България, а и за Европа - 1 на всеки 3 жени е била подложена на насилие, 1 на всеки 20 жени е била изнасилена. Да не говорим, че в тази Конвенция се борим с гениталното осакатяване на жени, с убийствата на честта, с всички онези норми да се носят бурки.
Това е една Конвенция, която наистина се бори срещу насилието и дискриминацията“.Сподели:  
Етикети: границата, Турция, Емил, Пази, Радев

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...