Новини

Залесяват първите 115 декара опожарени гори в района на Кресна

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-02-19 17:40:00, видяна 80 пъти

Започна залесяването на първите 115 декара опожарени горски територии в землището на село Ощава, в района на "ДГС Кресна", пострадали при огнената стихия през август миналата година.

В кратки срокове Югозападното държавно предприятие предприе действия за усвояване на опожарената дървесина и почистване на площите, съобщиха от пресцентъра на държавното предприятие. След извършената подготовка на почвата през есента в ход е възстановяване на част от увредените терени.

Използват се основно фиданки от черен бор и зимен дъб, произведени в разсадниците на държавните горски стопанства в Катунци и Струмяни. До дни стартира залесяването и на други 65 декара опожарени горски територии в района на "ДГС Симитли", землището на село Сенокос.

Над 1 500 000 фиданки на площ от 2454 декара ще бъдат залесени тази пролет на територията на ЮЗДП в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. От тях 655 000 са различни видове дъб, 200 000 - други широколистни, сред които кестен, акация, бук и бреза и 667 000 - черен бор, смърч и др. иглолистни видове. Приоритет през 2018 г. остава подпомагане възстановяването на гори, пострадали от пожари, както и след проведени санитарни сечи в съхнещи насаждения, въпреки доброто естествено възобновяване, което се наблюдава в голяма част от териториалните поделения.

Най-големи залесявания се предвиждат в районите на Пирдоп - 271 декара, Благоевград - 177 декара, Брезник - 174 дка, Кресна - 165 дка, Кюстендил - 163 дка, Места и Трън - по 100 декара, Невестино и Осогово - по 80 декара.

Повече от 3,7 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на ЮЗДП за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата за залесяване през тази година.Сподели:  
Етикети: района, декара, гори, Кресна, опожарени, Залесяват

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...