Новини

Проф. Константинов: Историята около патриарх Кирил е изкуствено раздухана

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-10 14:13:00, видяна 192 пъти

Смятам, че цялата тази история около думите на патриарх Кирил е изкуствено раздухана. И в Руската федерация и в Република България църквата е отделена от държавата.

Това коментира пред Novini.bg политическият анализатор професор Михаил Константинов.

По думите на математикът ако някой патриарх или духовно лице говори „разни неща“, като ранг на него е редно да отговори друго духовно лице.

„Абсолютно глупаво е политиците да се месят в изказването на духовниците в този смисъл въпреки че патриарх Кирил е важно лице в Русия, смятам, че държавните ни органи не трябва да реагират на това нещо“, посочи политическият анализатор.

Според него скандалът бе замесен в политическите среди поради неразбиране на тези протоколни подробности.

„Отново ще повторя. Духовенството и църквата са отделени от държавата, а техните изказвания, техните становища, не мога да бъдат чак толкова съществени на държавно равнище“, заяви професор Константинов.

В същото време фактите, които вицепремиерът Валери Симеонов сподели за патриарх Кирил, са безспорно верни, тъй като става въпрос за данни от руски източници, които са „така да се каже от извора“.

„За голямо съжаление част от висшия духовен клир в нашите държави имат връзки с комунистическите служби от едно време“, смята още анализаторът.

Проф. Константинов апелира да бъдем малко по-кротки.

„Това са си църковни работи“, сподели анализаторът и допълни, че не е необходимо да се превъзбуждаме толкова от тази работа.

„Това е буря в чаша вода, абсолютно излишен конфликт. Имаме си работа за вършене и стига сме говорили глупости“, посочи математикът.

Според него при коалицията на Обединените патриоти има определени личностни конфликти, които избиват от време на време по различни поводи.

„Колкото по-бързо забравим този инцидент, толкова по-бързо ще се върнем към всекидневната си работа“, коментира още проф. Константинов.Сподели:  
Етикети: патриарх, Кирил, Проф, Константинов, изкуствено, раздухана

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...