Новини

Махат със закон вечния длъжник

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-13 08:55:00, видяна 207 пъти

P { margin-bottom: 0.08in; }

Ще се сложи край на практиката гражданите да остават вечни длъжници, както на Топлофикация, така и на комуналните фирми. Ще се прекрати и преследването на наследниците на вече починали длъжници от монополисти. Това ще стане възможно благодарение на проект на закон за личния фалит, който ще бъде представен от омбудсмана Мая Манолова на 27 март в Дома на Европа в София.

България е единствената държава Европейския съюз, която няма закон за личния фалит. Милиони българи не могат да си обслужват задълженията, което води до тотално опропастяване на живота и губене на перспективата, заявява Мая Манолова, цитирана от БНТ.

„Работим по закон за личния фалит, в момента изготвяме неговата концепция“, става ясно от думите й. Омбудсманът събира екип от експерти и се е заела с изработване на закон, след като миналата година парламентът отказа да включи текстовете за личния фалит в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Предложенията бяха внесени от ГЕРБ между първо и второ четене на промените в ГПК.

В момента съществува 5-годишна основна погасителна давност и друга 3-годишна – за периодични задължения към Топлофикация, енергото, ВиК, мобилни оператори и др. Тези задължения остават. Дори потребителят да възрази, че е изтекла погасителната давност, патите няма да му се събират принудително, но дългът остава и ако потребителят иска, може да го плати. Ако се въведе обаче абсолютна давност, след 10-та година задължението вече няма да го има.Сподели:  
Етикети: Закон, Вечния, длъжник, махат

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...