Новини

Румен Радев коментира поведението на патриарх Кирил у нас

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-13 11:20:00, видяна 166 пъти

Посрещнахме Негово Светейшество руския патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Не вярвам, че неговата цел е била да всее разногласие между нашите народи. Това каза президентът Румен Радев при посещението си в 68-а бригада "Специални сили" в Пловдив.

„Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история, но нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство”, добави Румен Радев.

"Нашата признателност към Русия е на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и категорично отстоях пред българския патриарх и уважавани наши митрополити, които бяха на срещата с руския патриарх", добави президентът.

По думите му той е отстоял твърдо и ясно тази позиция и по категоричен начин пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които са били на срещата. „Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение”, коментира Румен Радев.

"Истерични политикани, демогози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които наистина експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна”, посочи президентът.

Според него не трябва те да имат водеща роля в отношенията ни. „Аз съм президент на Република България и ясно отстоях това на срещата с руския патриарх. За публикуването на записа на руската патриаршия президентът Радев каза, че той е бил публикуван само в частта на изказването на патриарха, а неговите думи ги е нямало. „Тук става въпрос за политическа режисура и вярвам, че руският патриарх е бил въвлечен в нея, но аз съм убеден, че Москва ще осмисли случилото се”, каза още президентът Румен Радев.
 Сподели:  
Етикети: патриарх, Кирил, Румен, коментира, поведението, Радев

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...