Новини

Стрелочникът, сочен за виновен за влаковата катастрофа в Хитрино, проговори

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-13 20:00:00, видяна 231 пъти

Стрелочникът от гара Хитрино Ирфан Хасан е мъжът, който е видял взрива на цистерните на влака, в който загинаха 7 души през декември 2016 година. Неговият разказ опровергава обявена вчера информация от транспортната фирма-собственик, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията.

Ирфан Хасан споделя, че вижда цялата катастрофа и оцелява по чудо. Според него влакът летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.

„Влакът идваше да ни убие, друго какво мога да кажа. Цялото село гореше, а машинистите слязоха и попитаха дежурния защо ги е спрял”, добави Ирфан Хасан пред камерите на БТВ.

„Стрелката беше заключена и не съм я обръщал цяла нощ. От всички стрелки тя сигурно е най-здравата стрелка, няма проблеми”, коментира той.

Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на влаковата композиция показва, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка на релсите. Според тях взривът е станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа. Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Според прокуратурата експертизите на транспортната фирма не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че виновна е високата скорост.Сподели:  
Етикети: сочен, катастрофа, проговори, виновен, Влаковата, Хитрино, Стрелочникът

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...