Новини

Мая Манолова представи приоритетите си за 2018 г. пред дипломатите от ЕС у нас

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-13 20:54:00, видяна 234 пъти

Омбудсманът Мая Манолова и зам.-омбудсманът Диана Ковачева са провели днес редовната годишна среща на институцията с посланиците на държавите членки на Европейския съюз. Дипломатите са били запознати с дейността на омбудсмана за последните две години и с основните приоритети за 2018 г. Това съобщи пресцентърът на омбудсмана.

Общественият защитник е представила на дипломатическия корпус и успешно приключените от институцията кампании - забраната на арбитражните съдилища да съдят граждани, законодателните промени, с които се ограничиха свръхправомощията на частните съдебни изпълнители, промените за защита правата на работници от техните некоректни работодатели, намалението три пъти на юрисконсултските възнаграждения в борбата срещу монополите, както и промените, насочени срещу измамите със земеделски земи. От институцията на омбудсмана са презентирали и социално насочените й кампании - за отпадане на ДДС върху дарените храни, за подкрепа на българските пенсионери - "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", "Не хаби - дари" - срещу пилеенето на храни, както и кампанията за защита на правата на децата и популяризиране на дейността на институцията сред подрастващите.

Сред основните приоритети на институцията за 2018 г. Манолова е откроила проекта на Закон за частния фалит, кампания срещу свръхправомощията на банките, законодателство за защита на гражданите от колекторските фирми, както и нови правила за фирмите за бързи кредити. Тя е подчертала, че във фокуса на институцията е и реализирането на третото издание на националната кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". От своя страна, тази година съпътстващата кампания - под наслов "БезОСТАТЪЧНО щастливи", ще акцентира върху пилеенето на храни от домакинството и здравословното хранене при децата.

Манолова е обърнала специално внимание на предстоящия форум срещу двойния стандарт при храните в ЕС, който ще се състои в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той се организира от омбудсмана, съвместно с министерствата на икономиката, на земеделието, храните и горите и на здравеопазването, Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

"Смятам, че двойният стандарт при храните не е проблем само на Източна Европа, това е проблем на всички страни членки на Европейския съюз. Това е важна тема, която засяга всички европейски потребители. Нужно е обсъждане и постигане на баланс в справянето с проблема между държавите в Европейския съюз", е била категорична Манолова.Сподели:  
Етикети: Манолова, дипломатите, приоритетите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ген. Кирчо Киров: Отравянето...

Ген. Кирчо Киров: Отравянето на Скрипал не може да бъде руска... преди 4ч. 52мин.
Аз съм категорично убеден, че отравянето на Скрипал не може да бъде руска ... още»
Оранжев код за силен вятър, обилен... Воля: Картелът употреби членовете на... Eто ги Ради и Илияна от кървавата... Българка се бори да върне децата си,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Петдесет нюанса освободени

Джейми Дорнан и Дакота Джонсън се завръщат като Крисчън Грей и Анастейжа Стийл в Петдесет нюанса...

още...