Новини

Красимир Ципов: Частните охранители могат да арестуват, но не и да разследват престъпления

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-14 07:59:00, видяна 200 пъти

Смятаме, че няма основания за искане за противоконституционност на новите текстове в Закона за частната охранителна дейност. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Старият закон за частната охранителна дейност също предвижда охрана на имущество и на дейност. Идеята на новите текстове беше да се даде възможност на кмета, ако прецени, да проведе обществена поръчка за охрана на урбанизирана територия. Идеята е да се осигури сигурността на гражданите и опазването на обществения ред, но по никакъв начин не следва да се говори за отстъпление от страна на държавата, заяви Ципов.

Основните задължения на охранителите са да осигуряват превенция и осигуряване на обществения ред чрез видеонаблюдение и мобилни патрули. По никакъв начин не им се вменяват извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления. Частните охранители имат правомощия за задържане, но до предаване на полицията със съответния протокол, обясни зам.-вътрешният министър.

По думите му една от целите, които се преследват с новите текстове в Закона за частната охранителна дейност, е засилване на контрола.

Ципов обяви, че частните охранители у нас са около 200 000 в 1800 фирми, а служителите в Охранителна полиция – около 15 000.Сподели:  
Етикети: частните, Красимир, престъпления, охранители, Ципов, Арестуват

Коментари


няма зна4ение , важното е 4е прибират пари4ките на бедния българин , за които страх имат вина тия същите хора , които след това им предлагат закрила . но ве4е срещу заплащане
0 коментарът е отпреди 2 дни
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Ген. Кирчо Киров: Отравянето...

Ген. Кирчо Киров: Отравянето на Скрипал не може да бъде руска... преди 4ч. 38мин.
Аз съм категорично убеден, че отравянето на Скрипал не може да бъде руска ... още»
Оранжев код за силен вятър, обилен... Воля: Картелът употреби членовете на... Българка се бори да върне децата си,... Какво време ни очаква днес?
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Формата на водата

Този умел хибрид между научна фантастика и готически романс обра четири награди във Венеция, сред...

още...