Новини

Красимир Ципов: Частните охранители могат да арестуват, но не и да разследват престъпления

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-14 07:59:00, видяна 228 пъти

Смятаме, че няма основания за искане за противоконституционност на новите текстове в Закона за частната охранителна дейност. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Старият закон за частната охранителна дейност също предвижда охрана на имущество и на дейност. Идеята на новите текстове беше да се даде възможност на кмета, ако прецени, да проведе обществена поръчка за охрана на урбанизирана територия. Идеята е да се осигури сигурността на гражданите и опазването на обществения ред, но по никакъв начин не следва да се говори за отстъпление от страна на държавата, заяви Ципов.

Основните задължения на охранителите са да осигуряват превенция и осигуряване на обществения ред чрез видеонаблюдение и мобилни патрули. По никакъв начин не им се вменяват извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления. Частните охранители имат правомощия за задържане, но до предаване на полицията със съответния протокол, обясни зам.-вътрешният министър.

По думите му една от целите, които се преследват с новите текстове в Закона за частната охранителна дейност, е засилване на контрола.

Ципов обяви, че частните охранители у нас са около 200 000 в 1800 фирми, а служителите в Охранителна полиция – около 15 000.Сподели:  
Етикети: частните, Красимир, престъпления, охранители, Ципов, Арестуват

Коментари


няма зна4ение , важното е 4е прибират пари4ките на бедния българин , за които страх имат вина тия същите хора , които след това им предлагат закрила . но ве4е срещу заплащане
0 коментарът е отпреди 1 година
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...