Новини

Лиляна Павлова връчи голямата награда за инфраструктура на десетилетието

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-21 07:13:00, видяна 125 пъти

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова връчи голямата награда за най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието (2007-2017) на специална церемония в София тази вечер. Призът получи Столичната община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова за изграждането и развитието на Софийското метро, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС.

INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2018 на „Градът Медиа груп“ е една от най-престижните инициативи за отбелязване приноса в развитието на инфраструктурата на България. Наградите се връчват на всеки две години, като за първи път е учредена и награда на десетилетието. Специалното издание тази година се осъществи под патронажа на министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 в партньорство с министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката. Официален гост на събитието беше Искра Михайлова, председател председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Номинираните проекти, участващи в инициативата, са завършени в периода 2016-2017 година и са изградени в последните 10 години – периода от влизането на България в Европейския съюз. Наградите в петте категории са определени от 17-членно жури от представители на експертни, браншови и академични среди. Категориите, за които се състезаваха обекти от цялата страна са: „Транспортна и пътна инфраструктура“, „Транспортна железопътна инфраструктура“, „Енергийна инфраструктура“, „Градска среда“ и „Екологична инфраструктура“.

„В единадесетата година откакто поехме кормилото на кораба, който плува по европейското бурно море, сме поели нелеката задача да водим и дебата за това в каква Европа искаме да живеем и какво бъдеще искаме за нашите деца. Не случайно в основата поставихме именно инфраструктурата, която ни сплотява и гради мостове между хората“, каза министърът за Българското председателство при откриването. Тя отбеляза, че успехите, които постига България, са благодарение на европейската солидарност, но и на усилията на всички браншове и българи. Министър Павлова акцентира на ключовите теми, по които работи страната ни като председател, сред които запазването на кохезионната политика и темата за Западните Балкани.

„Именно свързаността и инфраструктурата на региона са темите, по които искаме да дадем своя принос като Българско председателство. Те ще ускорят процесите на икономическото развитие, ще дадат възможност на младите хора да останат и живеят тук и повече възможности за бизнеса“, допълни тя.

Министър Лиляна Павлова пожела на организаторите следващото издание на наградите да бъде за Балкански инфраструктурни проекти, тъй като тепърва ще се изгражда свързаността между държавите в региона.
 Сподели:  
Етикети: Лиляна, Павлова, голямата, НАГРАДА, връчи, Десетилетието, инфраструктура

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...