Новини

Експертит: Пътната настилка в България има над 100 цикъла на замръзване и размръзване

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-03-21 19:42:00, видяна 79 пъти

Около 100 милиона лева годишно "потъват" в дупките по пътищата у нас. Минаването на през дупка е познато чувство за всеки шофьор, но защо след всяка зима сервизите ни са пълни?

„Когато повърхността на асфалта не е достатъчно добре уплътнена, водата навлиза в пътната конструкция и замръзва. В последствие, когато температурите се повишат, разтопява се водата, оттича се и се получават едни кухини, които под влияние на движението, постепенно се разрушават и се образуват дупки”, обясни д-р инж. Ванина Попова преподавател в катедрата по пътищата в Университета по архитектура пред БТВ.

За първоначалното напукване причините са много – от неспазване на технологията на полагане на износващия пласт до некачествен материал или изпълнение. Времето също. „Имаме над 100 цикъла годишно на замръзване и размръзване на пътната настилка”, допълни Ванина Попова.

„30 години политиката е била дупките по пътищата да се пълнят със студена смес след края на зимния сезон и в есенно-зимни условия отново да "цъфнат" тези дупки”, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Експертът припомня – разковничето е в превенцията. „Преди настъпването на зимата, есента да се направи един щателен оглед, да се картират дупките, да се види къде има пукнатини, да се запълнят”, допълни Ванина Попова.

Министър Нанков обещава, че 7 години след въвеждането на тол системата, ще бъде направена пълна рехабилитация на пътищата.

Експертите са категорични, че вината за катастрофите е споделена между лошите пътища и несъобразената скорост.Сподели:  
Етикети: пътната, цикъла, настилка, замръзване, Експертит, размръзване

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...