Новини

Зам.-кметът на София: След приема на първолаци, ще останат 1000 свободни места

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-04-16 09:05:00, видяна 425 пъти

Единната система за прием в първи клас за гард като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града. Това заяви заместник-кметът на София Тодор Чобанов в сутрешния блок на БНТ.

"7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, в които ще останат свободни места. По план ще останат над 1000 свободни места за първолаци. Няма как това е част от демографията ни", допълни той.

Припомняме, че днес започва подаването на документи за прием на децата в София в първи клас. Срокът е до 16 май включително.

"За прием има доста либерален режим у нас, защото все пак има право на избор за кандидатстване", каза още Чобанов.

"Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин", коментира зам.-кметът на София.

"Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката и това не е нещо ново. Този модел е от години. Затова и той е водещ в законодателството", заяви още той.

"При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София, ще има 7-8 училища, които ще са по-натоварени при приема, заяви заместник-кметът на столицата", разкри Чобанов.

Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

"За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира", добави зам.-кметът на София.

"Критерий за прием спрямо местоработата на родителя е доста рисков, тъй като много родители успяват за изфабрикуват документ за работно място, в което не работят. Оказа се, че хората си измислят професии, които не съществуват", завърши Тодор Чобанов.Сподели:  
Етикети: Свободни, останат, приема, първолаци, Замкметът

Коментари


кметеееееееееееееееееее , кметеееееееееееееееееееее , един уииииииииииииииииииииии , не става от тебеееееееееее
0 коментарът е отпреди 11 месеци
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...