Новини

Новият критерий за прием на първокласници в София доведе до хаос и недоволство на родители

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-04-16 15:38:00, видяна 258 пъти

Новият критерий за прием на първокласници в София доведе до хаос и недоволство на родители в София, видя репортер на Novini.bg.

За да запишат децата си в желаното училище, родителите трябва да подадат заявление на място, а към него да приложат удостоверение за адресна регистрация на детето. В първия ден за прием се извиха опашки от родители на гишетата на ГРАО в София. Изнервени служителки недоволстваха при подаване на неправилно попълнени бланки, а и от факта, че ще закъснеят за обедната си почивка.

В чакалните, майки на бъдещи първокласници се жалват, че е много вероятно децата им да не бъдат приети в желаните училища, заради новите правила. Те споделяха, че някои от родителите придвидливо са си извадили удостоверенията преди дни, за да запишат децата си в първия ден за прием, обявен от Столична община. Това обаче е довело до струпвания на хора и дълги опашки.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Тази година от изискванията е отпаднал критерият месторабота на родител. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Според просветният министър Красимир Вълчев уверява, че няма да има недостиг на места за първи клас. Водещ критерий е децата да се записват в най-близкото училище.

В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хиляди деца.

Припомняме, че недоволни майки и бащи подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, а нейното решение се очаква през май. Според тях с тези правила се дискриминира най-уязвимите групи в обществото – хората, които нямат собствено жилище, или самотни майки.

Има и казуси, при които ако в семейството има две или повече деца и те са приети по старите критерии, а кандидат-учениците по новите, те ще трябва да учат в различни училища и дори в различни квартали. Това е съпътствано с много големи трудности за родителите, които ще трябва да се се разкъсват сутрин, за да успеят да заведат малчуганите до училищата им. Проблем ще се получи и с взимането от училище на най-малките, които няма как да си тръгват сами.
 Сподели:  
Етикети: Родители, Хаос, доведе, недоволство, прием, Първокласници, критерий

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...