Новини

От АОБР настояват да се подкрепи предложена в Закона за енергетиката поправка на второ четене

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-04-25 21:20:00, видяна 568 пъти

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява Народното събрание да подкрепи утре на второ четене в пленарна зала приета вчера от Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев.

Това се посочва в отворено писмо от името на Асоциацията, изпратено до медиите от нейния ротационен председател БСК. Поправката предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10 на сто прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев е обяснил, че в КЕВР са постъпили заявления от централи, които сега не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, защото има решение на Върховния административен съд, според което всеки заявител на квота за регулирания пазар, трябва да бъде допуснат до участие на него. Той е мотивирал предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена.

От АОБР напомнят, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса "Задължения към обществото". Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия. Ако това се допусне, отново ще има портести - този път граждани и работодатели заедно, заплашват от асоциацията.Сподели:  
Етикети: енергетиката, четене, подкрепи, Закона, второ, поправка, настояват, предложена, АОБР

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...