Новини

Андрей Ковачев разкри кои страни от Западните Балкани са най-подготвени за ЕС

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-04-26 10:55:00, видяна 471 пъти

Какво може да се очаква от наближаващатана 17 май Среща на върха ЕС—Западни Балкани, как ще се развият отношенията между Турция и ЕС и ще бъдат ли достатъчно храбри Алексис Ципрас и Зоран Заев, за да решат спора за името на Македония, пред Novini.bg коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

„Навсякъде мнението е общо, че именно благодарение на Българското Председателство се поставя отново на дневен ред темата за евроинтеграцията на Западните Балкани“, заяви Ковачев и поясни: „Затова очаквам силен политически сигнал от страна на Европейския съюз към Западните Балкани на 17 май. Очаквам обаче сигнал да има и към другите части на света и към другите геополитически играчи относно бъдещето на този регион в Съюза“.
„За момента като че ли Черна гора е в най – напреднала фаза на преговорния процес за членство с ЕС и е с най – много отворени и затворени глави по процеса“, уточни той.

"Днес виждаме неща, които допреди няколко години бяха немислими – признаване на етническата общност в Албания, сега очаквам това да се случи и в Косово. След седмица и нещо ще посетя Косово и общността ни там иска и тя да бъде призната като българска етническа общност", каза Ковачев.

„ЕС има и много домашна работа“, обясни все пак Андрей Ковачев и допълни: „Трябва да се обясни на европейците, че Западните Балкани трябва да бъдат част от Съюза и не може този регион да бъде черна дупка, която да е източник на нестабилност, на проблеми“.

Относно отношенията между Турция и ЕС, Ковачев напомни, че както турската страна и Съюзът са взаимозависими. „Турция е важна за ЕС по отношение на сигурността, важна е по отношение на енергетиката, икономиката. За Турция пък ЕС е важен по отношение на икономиката – една голяма част от турският БВП и турският износ се формира върху стокообмена на ЕС. Има очакване да се разшири сферата на митническия съюз между ЕС и Турция“.
„Надявам се повече никога да не се повтаря 2017 година, когато се наговориха куп тежки обиди от турска страна към ЕС и обратно. От това няма никой никаква полза“, каза евродепутатът.

Във връзка с напрежение има между Гърция и Турция, което не е от вчера, Ковачев заяви, че нерешеният спор с Кипър е много тежко бреме за целия ЕС. „Кипър влече в Съюза с желанието, че спорът за Северен Кипър ще бъде решен. Това обаче все още не се е случило“, поясни той.

За отношенията между Гърция и Македония и как ще бъде решен спорът с името на македонската държава, Андрей Ковачев заяви, че всичко зависи от Алексис Ципрас и Зоран Заев и им пожела да бъдат достатъчно храбри, защото и в двете страни има сериозни групи, които им упражняват натиск.

Цялото интервю на Novini.bg с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕБП д-р Андрей Ковачев може да видите по – късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава СтаневаСподели:  
Етикети: страни, Андрей, западните, Ковачев, Балкани, найподготвени

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...