Новини

Кипър, Гърция и България изграждат мрежа за прогноза на опасни метеорологични явления

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-05-04 11:20:00, видяна 161 пъти

Кипър, Гърция и България изграждат мрежа за прогноза на опасни метеорологични явления. Това каза в националния пресклуб на БТА Харис Хараламбус от научно-изследователския център "Фредерик" в Кипър. Мрежата ще се изгради по проект "Оперативен сервиз за опасни метеорологични явления за район Балкани-Средиземноморие". Стойността на проекта е над 1 млн.евро.

Създаването на единна система за обработка и анализ на данни от Глобалните навигационни спътникови системи за Балканско- Средиземноморския район ще дава възможност за точни краткосрочни прогнози. Ще бъде създадена интернет страница, на която ще се публикува информация в реално време за обществеността, националните и европейски агенции.

За нашия регион такъв проект е новост, но в Европа такава мрежа се използва отдавна, каза още Хараламбус. По думите му чрез проекта ще се повиши безопасността на хората, качеството на живота и защитата на околната среда.

Партньорите в проекта са Изпълнителна агенция "Борба с градушките", Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и
Солунски университет "Аристотел", Гърция; Национална обсерватория - Атина, Гърция, Департамент по метеорология - Кипър.Сподели:  
Етикети: Гърция, прогноза, Изграждат, мрежа, Кипър, опасни, метеорологични, явления

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...