Новини

Нови правила за финансиране на европейските партии

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-05-17 08:42:00, видяна 147 пъти

Европейските политически партии и фондации ще се финансират по нови правила, които осигуряват повече прозрачност и рационално изразходване на средства. Досието бе приоритет в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като през следващата година предстоят избори за Европейски парламент.

Законодателният акт бе подписан от министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, на 3 май в Брюксел.

Промените гарантират, че средства ще се отпускат на партии, които имат програма, съответстваща на потребностите и интересите на европейските граждани. По този начин ще бъдат по-ясни и видими връзките между националните и европейските партии. Например политическите формации в държавите членки ще трябват да показват на своите уебсайтове логото и програмата на съответната европейска партия.

Съществена промяна е, че финансирането ще бъде по-пропорционално на изборните резултати. Фиксираната сума, която всяка партия получава от бюджета на ЕС, ще бъде намалена от 15% на 10%. По този начин по-голям дял ще се разпределя според броя на членовете на европарламента от всяка партия.

Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на партия като вече физически лица няма да имат право да създават такава, а едновременното членуване в различни формации ще бъде забранено.

Новите правила позволяват в определени случаи възстановяването на пари от физически лица, отговорни за злоупотреби със средства от ЕС. Заличаването на регистрацията на партии, които са представили фалшива информация, също ще стане по-опростено и по-бързо.
Промяната на правилата бе наложителна, за да не се допускат злоупотреби като например спонсорирани формации с единствена цел да получават финансиране, което на практика създава псевдопартии или т.нар. „частни клубове“. Финансирането за текущата финансова година няма да бъде засегнато. За да получат средства от ЕС през 2019 г. обаче, партиите и фондациите ще трябва да спазват новите правила.
 Сподели:  
Етикети: Европейските, правила, партии, финансиране

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...