Новини

Лиляна Павлова: Ще завършим достойно европредседателството

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-05-22 08:31:00, видяна 113 пъти

Политическото измерение на срещата даде ясна посока, че за Западните Балкани единствената перспектива е да са част от Европа. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по повод Срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София.

Огромната принадена стойност на срещата е дневният й ред, където много ясно бяха очертани приоритетите, а именно свързаността. Свързаността е аполитична – веднъж договорени, тези проекти имат гаранция, че независимо от политическите турбуленции, в следващите 10-15 години в региона ще се строи. Така би могло да се гарантира една по-добра инвестиционна среда и по-добро място за живеене по пътя към членството в Европейския съюз, заяви Павлова.

По думите й общият пакет от 10 млрд. евро инвестиции в инфраструктура на Западните Балкани касае и България. Вече започнаха и горещи дебати за следващия програмен период. Искаме да ускорим приемането на рамковия бюджет, за да си гарантираме, че парите за кохезионна политика и бюджета за селскостопанска политика ще бъдат запазени, посочи министърът.

Много е важно да уеднаквим правилата, по които се кандидатства по европроекти. Трябва да има гъвкавост, за да може проектите да се развиват напред в годините, а не само в рамките на двугодишния период на финансиране, добави тя.

Павлова коментира и темата с фалшивите новини. Фалшивите новини са бич не само в България. 80% от гражданите въобще не правят разлика кога една новина е фалшива. Пълната дезинформация, която се прокарва е голям проблем. Това може да срине цели правителства, коментира Павлова.

Тя заяви, че е оптимист за края на Българското председателство на Съвета на ЕС. Продължаваме със същия темп, за да можем достойно да завършим председателството, каза Лиляна Павлова.Сподели:  
Етикети: Лиляна, Павлова, завършим, достойно, европредседателството

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...