Новини

Мъжът, участвал в акцията по издирването на Боян Петров, разкри какво се е случило на Шиша Пангма

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-05-22 08:17:00, видяна 176 пъти

Моят баща беше учител на Боян и е първият човек, който го запознава с природата. След първоначалната информация за изчезването му, започнаха да се получават разнопосочни информации. Баща без да се замисли показа какво е да си истински приятел. Той по най-бързия начин изтегли 30 000 долара и замина за Китай. Аз тръгнах с него. Това каза в ефира на БТВ Кирил Петков, единственият българин, участвал активно в спасителната акция по издирването на Боян Петров в Хималаите.

„В първите часове имаше нужда от координация между Непал и Китай. Това беше безпрецедентно. Имахме пълно съдействие от българска страна. Китайската администрация също работи извънредно заради Боян Петров“.

„Връх Шиша Пангма няма нищо общо с нашите планини“, увери той. „Там е много опасно, пълно е със скали и пукнатини. Това е място на което кислородът е намален. 30 г. баща ми се е занимавал със спасителни акции. Започва да ти се доспива. Територията е като на Марс, ако направиш една малка грешка може да доведе до смърт“, разказа участникът в спасителната операция.

„Качихме се до 7400 км.- много над позволеното. Един от пилотите дори мина над върха на 8000 метра - това е рекорд“, разкри Кирил Петков. Той показа палатките между които има пукнатини. Мястото е като минирано поле. В глетчера има пукнатини от по 20 метра. За съжаление ние не знаем в коя от тях Боян е пропаднал. Затова огледахме пукнатините, в които може да е паднал“.

„След края на операцията Китай и Непал се разбраха, че оттук нататък няма да има граници между тях, ще се касае за спасителни операции. Българската администрация показа, че може да е единна, когато става въпрос за спасителна операция. Китай го направи като дарение към България. Непал поиска 200 000 долара за операцията, по-късно бяха намалени. Цялата операция беше финансирана изцяло от дарения на приятели на Боян. Имаше реален риск да се загуби и друг човешки живот“, сподели спасителят и приятел на Боян Петров.

„За мен Боян е легенда. Благодарение на него направихме така, че планината да е едно по-безопасно място. Той работеше за каузи и успяваше. Той е обединител, който помага да се случват добри неща“, каза Петков.

P { margin-bottom: 0.08in; }Сподели:  
Етикети: Издирването, Акцията, участвал, мъжът, Петров, Боян, случило, Шиша, Пангма

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...