Новини

Нередовните абонати на вода ще плащат загубите

Публикувана от novini.bg в България
Дата: 2018-05-23 09:32:00, видяна 191 пъти

Водните загуби в блока ще бъдат начислявани на нередовните абонати. Това може да стане факт до месец с промяна в наредбата за ВиК услугите, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова пред "Телеграф".

"Нередовни", според наредбата се водят домакинствата без водомер, с повреден или с изтекъл срок на годност уред, както и неосигурилите достъп за отчет.

Промените се правят на база жалби на граждани, предложения на ВиК операторите и потребителските организации, подчертава Крумова.

След разпределянето на неотчетената вода се начислява според ползването на имота. Домакинствата с повече членове, които са консумирали и повече кубици получават по-голяма част от общите загуби и ползване на вода във входа, отколкото техен „нередовен“ съсед. В момента последните плащат вода на база по 5 кубика на човек. Сега идеята е тази несправедливост да бъде премахната. Предлага се и обратното – ако ползването на общия водомер е по-малко от сумата от показанията на индивидуалните водомери, разликата да се възстановява само на редовните абонати, обясняват от „Софийска вода“.

Друга идея е да не се прави засичане на водомерите и изравняване на сметките на всеки три месеца, а веднъж годишно, каквато практика имат топлофикациите. Така щяло да има по-точно отчитане и разпределение на ползваната вода.


 

P { margin-bottom: 0.08in; }Сподели:  
Етикети: вода, загубите, абонати, нередовните

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...