Новини

Най-големите притежатели на щатски държавен дълг

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-05 13:22:02, видяна 389 пъти

Докато правителството на САЩ харчи безпрецедентни суми, за да стабилизира икономиката на страната, нуждата от набиране на средства за тези разходи е също толкова голяма. Това се постига чрез вземането на средства назаем, при което САЩ продава държавни облигации с различен падеж, пише CNBC.

Инвеститорите считат държавните ценни книжа за сигурен финансов продукт, поради факта, че имат гарантирана доходност, базирана на вярата в бъдещите данъчни приходи на САЩ. Правителството финансира частично различни операции посредством държавни ценни книжа от десетилетия.

Това увеличава държавния дълг на САЩ, който наскоро надхвърли 15.7 трлн. долара и нараства с всяка секунда. Количеството на дълга бързо приближава предварително заложения таван, който в момента е 16.4 трлн. долара.

По-голяма част от този дълг е собственост на частния сектор, но около 40% е собственост на публични институции, включително части от правителството. Ето кой притежава най-много:

10. Депозитни институции

По данни на Федералния резерв на САЩ депозитните институции са притежавали щатски държавен дълг на стойност 286.3 млрд. долара към четвъртото тримесечие на 2011 г.

В тази група влизат търговските банки, спестовните банки и кредитните съюзи. През 2011 притежавания от тях щатски държавен дълг е нараснал почти тройно в сравнение с дъното от 105 млрд. долара през 2008 г.

9. Фондове на Medicare

Фондовете, осигуряващи финансиране за здравноосигурителната програма Medicare, притежават щатски дълг за приблизително 324.57 млрд. долара.

Инвестициите на тези фондове по закон трябва да са в носещи лихва облигации на САЩ или в облигации с главница и лихва, гарантирани от САЩ.

8. Държавата и местните правителства

Държавата и местните правителства притежават почти половин трилион долара (444.6 млрд. долара), инвестирани в щатски дълг, според Федералния резерв. Нивото им на инвестиции остава много стабилно от 2006 г., движейки се между 484 и 576 млрд. долара. Стойността им в момента е най-ниската от юни 2005 г., когато са били 444 млрд. долара.

7. Договорни фондове

Договорни фондове притежават седмото най-голямо количество щатски дълг измежду останалите групи, а стойността му в момента е рекордна. Тази група е разполагала с щатски дълг за близо 797.9 млрд. долара към декември 2011 г.

6. Пенсионни фондове

Пенсионните фондове контролират огромни средства и са задължени да правят относително сигурни инвестиции. Тази група включва както частни, така и регионални държавни пенсионни фондове, които са инвестирали общо 903.4 млрд. долара в щатски дълг.

5. Япония

Япония, която е един от най-големите търговски партньори на САЩ, е и сред най-големите притежатели на щатски държавен дълг, като в момента притежава държавни облигации за 1.083 трлн. долара.

4. Други инвеститори

Последните резултати за тази изключително разнообразна група са от декември 2011 г. В нея влизат индивидуални физически лица, правителствени органи, брокери и дилъри и банкови тръстове, които имат общо 1.102 трлн. долара в щатски държавен дълг.

Категорията на „Другите инвеститори“ е увеличила инвестициите си в щатски облигации четири пъти откакто нивото им достигна четиригодишен минимум през декември 2007 г

3. Китай

Китай е най-големият чуждестранен притежател на щатски държавен дълг. В момента страната притежава щатски държавни ценни книжа за 1.169 трлн. долара, въпреки че количеството бележи спад в сравнение с достигнатите рекордни 1.314 млрд. долара трлн. долара през юли 2011 г.

2. Федералният резерв на САЩ

Един от най-големите притежатели на щатски държавен дълг е самата САЩ. Системата от банки на Федералния резерв е притежавала щатски дълг за 1.659 трлн. долара към 24 май 2012 г.

1. Социалноосигирителният фонд на САЩ

Най-големият притежател на щатски държавен дълг в света е Социалноосигурителният фонд на САЩ. Когато данъчните приходи на страната за социално осигуряване надхвърлят текущите разходи, фондовете, включени в него, са задължени да инвестират средствата в носещи лихва държавни ценни книжа обезпечени от правителството, като държавни облигации например.

Според министерството на финансите на САЩ към декември 2011 г. двата основни фонда, съставляващ Социално осигурителния фонд на САЩ са притежавали щатски дълг общо за 2.67 трлн. долара.Сподели:  
Етикети: дълг, щатски, държавен, притежатели , Най-големите

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Сериозен спад на новите случаи...

Сериозен спад на новите случаи на COVID-19 у нас за последните 7 дни преди 22ч. 2мин.
През последното денонощие в страната са отчетени 2803 нови случая на COVID-19, става... още»
Девет признака, че сте готови да... Седем начина да повишим имунитета
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...