Новини

Н. Ваньов: Листването на ЧЕЗ ще е поредното, което няма да доведе до нищо повече

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-14 09:30:31, видяна 360 пъти

Индексите на родната борса поеха стремително надолу през последните дни. Това, за съжаление, не се дължи на повишената несигурност на световните финансови пазари и рисковете около глобалния икономически растеж, а на поредното проявление на тоталната липса на инвеститорски интерес. Това коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Корпоративните новини са малко на брой и не съдържат важна и ценна информация, която би събудила участниците на БФБ. Оборотът от по-малко от 100 000 лв., постигнат вчера от изтъргувани акции на компаниите от индекса на сините чипове SOFIX , е показателен за властващата инвеститорска апатия.

Очакванията ми са това статукво да остане непроменено в кратко- и срадносрочен времеви хоризонт. За пореден път причините за това остават не само световната икономическа криза, която продължава да разтърсва пазарите по света, а и липсата на стабилен, силен и най-вече публичен фундамент в компаниите, търгувани на БФБ.

Негативен е и фактът, че подстъпи за промяна на текущата ситуация не само че не се и правят, но не се и планират.

Очакваното лятно листване на компаниите от групата на ЧЕЗ България ще е поредното, което няма да доведе до нищо повече от възможност за бързи печалби на ограничен брой инвеститори, а значителното удължаване на времетраенето на борсовите сесии, което ще влезе в сила в началото на следващия месец, само ще направи ситуацията още по-скучна за участниците.

Според мен завръщане на интерес можем да наблюдаваме само при засилване на фундаменталната сила на компаниите, търгувани на БФБ, както и при една промяна (регулаторна и чисто културна), която да започне да превръща настоящите компании с мажоритарна и доста непрозрачна структура в бъдещи, истински публични такива, смята Николай Ваньов.

Вчерашната борсова сесия премина вяло, като индексите приключиха с понижения, макар и неголеми. SOFIX загуби 0.31% от стойността си до ниво от 289.87 пункта, а BG40 падна с 0.11% до 110.99 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!Сподели:  
Етикети: Ваньов, Нищо, поредното, доведе, което, Листването

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Нова наредба вдига цената на...

Нова наредба вдига цената на жилищата преди 16ч. 13мин.
С влязла в сила през март наредба за достъпната среда се определят минимални... още»
България през 2020 г.: 4% по-ниска... Наплив в спа курортите по Великден 462 нови случая на COVID-19 и 459... От точка А до точка Б:...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...