Новини

Н. Ваньов: Листването на ЧЕЗ ще е поредното, което няма да доведе до нищо повече

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-14 09:30:31, видяна 320 пъти

Индексите на родната борса поеха стремително надолу през последните дни. Това, за съжаление, не се дължи на повишената несигурност на световните финансови пазари и рисковете около глобалния икономически растеж, а на поредното проявление на тоталната липса на инвеститорски интерес. Това коментира за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

Корпоративните новини са малко на брой и не съдържат важна и ценна информация, която би събудила участниците на БФБ. Оборотът от по-малко от 100 000 лв., постигнат вчера от изтъргувани акции на компаниите от индекса на сините чипове SOFIX , е показателен за властващата инвеститорска апатия.

Очакванията ми са това статукво да остане непроменено в кратко- и срадносрочен времеви хоризонт. За пореден път причините за това остават не само световната икономическа криза, която продължава да разтърсва пазарите по света, а и липсата на стабилен, силен и най-вече публичен фундамент в компаниите, търгувани на БФБ.

Негативен е и фактът, че подстъпи за промяна на текущата ситуация не само че не се и правят, но не се и планират.

Очакваното лятно листване на компаниите от групата на ЧЕЗ България ще е поредното, което няма да доведе до нищо повече от възможност за бързи печалби на ограничен брой инвеститори, а значителното удължаване на времетраенето на борсовите сесии, което ще влезе в сила в началото на следващия месец, само ще направи ситуацията още по-скучна за участниците.

Според мен завръщане на интерес можем да наблюдаваме само при засилване на фундаменталната сила на компаниите, търгувани на БФБ, както и при една промяна (регулаторна и чисто културна), която да започне да превръща настоящите компании с мажоритарна и доста непрозрачна структура в бъдещи, истински публични такива, смята Николай Ваньов.

Вчерашната борсова сесия премина вяло, като индексите приключиха с понижения, макар и неголеми. SOFIX загуби 0.31% от стойността си до ниво от 289.87 пункта, а BG40 падна с 0.11% до 110.99 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!Сподели:  
Етикети: Ваньов, Нищо, поредното, доведе, което, Листването

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Предпочитам да лъскам обувки,...

Предпочитам да лъскам обувки, отколкото да съм банкер преди 3ч. 45мин.
Миналия четвъртък, за първи път в живота си, ползвах услугата на ваксаджия още»
Богатите смятат, че този навик е... Apple организира безплатна академия... Азиатските акции поскъпват в... Хакери могат да използват субтитри,...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
Angry Birds: Филмът

От анимационната 3D комедия Angry Birds: Филмът зрителите най-накрая ще разберат защо птиците са...

още...