Новини

Какво се случва с имотите в София в последната година?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-19 13:01:39, видяна 380 пъти

Тенденцията на понижение в цените на имотите се е запазила през последните 12 месеца. До този извод се достига след съпоставяне на офертите при продажните цени на имотите в София към днешна дата с тези отпреди година.

Най-голямо понижение за посочения период са регистрирали цените на едностайните имоти, които са загубили 7.8% от стойността си, от 723 евро за квадратен метър до 666 евро средно за квадратен метър към настоящия момент.

Втори по понижение са цените на тристайните имоти, поевтинели с 7.4% за последните дванадесет месеца от 768 евро до 711 евро за квадратен метър.

Двустайните жилища са се понижили най-малко сред трите типа имоти – с 6.5% до 716 евро за квадратен метър, в сравнение с 766 евро преди година.

Тенденцията едностайните имоти да са най-евтини се запазва след година, като този факт до голяма степен се предопределя от слабото им търсене. Поевтиняването в цените на имотите с над 30% от върха им, доведе до засилен интерес на купувачите към по-големи жилища.

На фона на силното поевтиняване в цените на едностайните имоти напълно противоположна е тенденцията по отношение на търсените им нива за отдаването им под наем.

Нивата на наемите (съгласно офертите предлага) са се повишили с близо 9% при едностайните жилища до 3.75 евро за квадратен метър, в сравнение с 3.44 евро за квадратен метър преди година.

Това прави и едностайните жилища тези с най-висока доходност от наеми, която се е повишила до 6.75% към днешна дата, в сравнение с 5.71% преди година. Така, от гледна точка на инвестиционно решение, този род имоти е най-изгоден в момента.

Относително стабилни и почти без промяна се запазват нивата на наемите при дву- и три-стайните жилища съответно с понижения от 0.18% и ръст от 0.5%.

Понижението в цените на тези имоти пък също води до подобряване на доходността им от наеми съответно от 5.6% и 5.2% за дву- и три-стайните жилища днес, спрямо 5.3 и 4.8% преди година.

Едно сравнение сочи, че преди година най-скъпите двустайни са били в Изток, със средна обявена продажна цена от 1 215 евро за квадратен метър. Към днешна дата средните цени в квартала са при ниво от 1 064 евро, или понижение от 12.4%.

Отново в Изток преди година са били и най-скъпо предлаганите тристайни жилища с обявени продажни цени от 1 239 евро, като днес там средните цени са при 1 049 евро, или понижение от 15.3%.

Най-евтините двустайните жилища преди година са били във Фондови жилища, с обявена продажна цена от 499 евро за кв. м., докато днес там средните цени са при нива от 542 евро за квадратен метър, или поскъпване от 8.6%

Най-евтините тристайни пък миналата година са били в Обеля, с обявени средни продажни цени от 487 евро за квадратен метър. Днес офертите там са при същото средно ниво от 487 евро за квадратен метър.Сподели:  
Етикети: последната, Имотите, случва

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Сериозен спад на новите случаи...

Сериозен спад на новите случаи на COVID-19 у нас за последните 7 дни преди 21ч. 33мин.
През последното денонощие в страната са отчетени 2803 нови случая на COVID-19, става... още»
Девет признака, че сте готови да... Седем начина да повишим имунитета
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...