Новини

Какво се случва с имотите в София в последната година?

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-19 13:01:39, видяна 344 пъти

Тенденцията на понижение в цените на имотите се е запазила през последните 12 месеца. До този извод се достига след съпоставяне на офертите при продажните цени на имотите в София към днешна дата с тези отпреди година.

Най-голямо понижение за посочения период са регистрирали цените на едностайните имоти, които са загубили 7.8% от стойността си, от 723 евро за квадратен метър до 666 евро средно за квадратен метър към настоящия момент.

Втори по понижение са цените на тристайните имоти, поевтинели с 7.4% за последните дванадесет месеца от 768 евро до 711 евро за квадратен метър.

Двустайните жилища са се понижили най-малко сред трите типа имоти – с 6.5% до 716 евро за квадратен метър, в сравнение с 766 евро преди година.

Тенденцията едностайните имоти да са най-евтини се запазва след година, като този факт до голяма степен се предопределя от слабото им търсене. Поевтиняването в цените на имотите с над 30% от върха им, доведе до засилен интерес на купувачите към по-големи жилища.

На фона на силното поевтиняване в цените на едностайните имоти напълно противоположна е тенденцията по отношение на търсените им нива за отдаването им под наем.

Нивата на наемите (съгласно офертите предлага) са се повишили с близо 9% при едностайните жилища до 3.75 евро за квадратен метър, в сравнение с 3.44 евро за квадратен метър преди година.

Това прави и едностайните жилища тези с най-висока доходност от наеми, която се е повишила до 6.75% към днешна дата, в сравнение с 5.71% преди година. Така, от гледна точка на инвестиционно решение, този род имоти е най-изгоден в момента.

Относително стабилни и почти без промяна се запазват нивата на наемите при дву- и три-стайните жилища съответно с понижения от 0.18% и ръст от 0.5%.

Понижението в цените на тези имоти пък също води до подобряване на доходността им от наеми съответно от 5.6% и 5.2% за дву- и три-стайните жилища днес, спрямо 5.3 и 4.8% преди година.

Едно сравнение сочи, че преди година най-скъпите двустайни са били в Изток, със средна обявена продажна цена от 1 215 евро за квадратен метър. Към днешна дата средните цени в квартала са при ниво от 1 064 евро, или понижение от 12.4%.

Отново в Изток преди година са били и най-скъпо предлаганите тристайни жилища с обявени продажни цени от 1 239 евро, като днес там средните цени са при 1 049 евро, или понижение от 15.3%.

Най-евтините двустайните жилища преди година са били във Фондови жилища, с обявена продажна цена от 499 евро за кв. м., докато днес там средните цени са при нива от 542 евро за квадратен метър, или поскъпване от 8.6%

Най-евтините тристайни пък миналата година са били в Обеля, с обявени средни продажни цени от 487 евро за квадратен метър. Днес офертите там са при същото средно ниво от 487 евро за квадратен метър.Сподели:  
Етикети: последната, Имотите, случва

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

Придобиват софийски мол за...

Придобиват софийски мол за рекордна сума преди 6ч. 56мин.
От южноафриканският фонд NEPI Rockcastle обявиха, че на 21 септември 2017, чрез своето... още»
17 неща, които успелите хора правят... Най-опасните за шофиране пътища в... Вашата бленувана собствена къща на... Електромобилът Opel Ampera-е показа...
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино
12 А

Мечтите понякога се сбъдват! Единствената причина това да не се случва е, че животът е подготвил...

още...