Новини

ЕЦБ поема надзора върху банките

Публикувана от Profit.bg в Икономика
Дата: 2012-06-22 15:16:23, видяна 273 пъти

Двайсет и седемте страни от Европейския съюз са се споразумели да поверят банковия надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), твърди германският в. “Велт“, цитиран от Франс прес и БТА.

"Държавните и правителствени ръководители трябва да решат идната седмица (на европейската среща на върха на 28 и 29 юни), че ЕЦБ трябва да поеме в бъдеще надзорната роля над европейските банки", посочва изданието, позовавайки се на европейски дипломатически източници.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой "има съгласието на 27-те", е заявил един от дипломатите. Идеята за орган за банков надзор все повече набира сили през последните седмици в Европа, едновременно с волята ЕЦБ да поеме тази роля. От своя страна ЕЦБ ясно изрази готовността си да се заеме с банковия надзор.

От вчера се говори за промени в ЕЦБ и в начина, по който тя функционира, обяви по-рано днес финансовият министър Симеон Дянков, който участва в Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси в Люксембург. Директорът на МВФ  Кристин Лагард пък призова за по-голяма намеса на ЕЦБ за решаване на дълговата кризата, както и за емитиране на еврооблигации и създаване на банков съюз.Според МВФ, Европа все още е под "силен натиск, когато става въпрос за оцеляването на самия валутен съюз".

Според плана за банкова интеграция ще бъде необходимо изграждането на междудържавен надзорен орган, който да следи състоянието на банките в отделните държави. Тази институция ще осигурява покритие на депозитите и ще има възможността да оказва спасителна помощ чрез средствата, събирани от данък върху финансовите транзакции. Въвеждането на налога обаче предизвиква разногласия. Страни като Холандия и Великобритания твърдо се противопоставят на предложението, финансови министри от други страни заявиха, че вероятно ще въведат данъка отделно в по-малка група. Според австрийската финансова министърка Мария Фектер "девет страни, сред които и нечленуващи в еврозоната" ще решат да въведат данъка,

Според шефа на ЕК Барозу банковият съюз може да се въведе още следващата година без да е необходимо да се променят сега действащите спогодби в европейската общност.

Сподели:  
Етикети: Банките, надзора

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.

1 076 нови случая на COVID-19...

1 076 нови случая на COVID-19 у нас,  излекуваните за денонощие са 1... преди 12ч. 15мин.
За последното денонощие положителните проби за коронавирус у нас са 1 076 от общо... още»
10 места в Европа, вдъхновили... Борисов разпореди Националният... Тази къща може да бъде сглобена за... 7 предимства на кратката дрямка
 
 
рекламирай тук
Актуални прожекции · още кино

още...